szerző:
Eduline

Sokaknak van elege abból, hogy ismerőseik a Facebookon egyfolytában magvas idézeteket osztanak meg, Coelho kifogyhatatlan forrásnak bizonyul. De vajon tisztában vagytok vele, hogy nem minden idézet attól származik, akit mögé írnak?

©

Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint az emberi kapcsolatok. Lesz a világon egy generációnyi idióta.
Albert Einstein

Talán ez az egyik legtöbbet megosztott idézet, amit mindenki Einsteinhez köt, pedig valójában semmilyen hiteles forrás sincs arra, hogy ez valóban a tudóstól eredne.

Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok.
Winston Churchill

Werner Barke évek óta kutatja a fenti mondat forrását, ami állítólag a néhai brit miniszterelnök szájából hangzott el. Barke munkálatai során semmilyen bizonyítékot nem talált arra vonatkozóan, hogy az idézet tényleg Churchilltől származik, sőt, kiderült, hogy Angliában nem is ismerik.

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.
Széchenyi István

A fenti idézetet nem Széchenyi mondta, csupán Surányi Miklós író adta a mondatokat Széchenyi szájába 1936-os művében.

Az államháztartást ki kell egyensúlyozni. A kincstárat fel kell tölteni. Mérsékelni kell a közterheket. Az arrogáns közalkalmazottakat meg kell fékezni. Meg kell szüntetni a külföld segélyezését, mert így a csőd szélére kerül az állam. Az embereknek újra meg kell tanulniuk dolgozni és ne azt várják, hogy az állam tartsa el őket!
Cicero

Taylor Caldwell amerikai írónő egy regényéből származnak ez az idézet. Az 1965-ös A Pillar of Iron-ban Caldwell tényleg idézi Cicerót, ám az államháztartásról szóló idézet nem Cicero mondása - írta az urbanlegends.

Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.
George Bernard Shaw

Ezt az idézetet állítólag egy rádióinterjúban mondta Shaw, bár az interjú anyaga sosem került elő, csak a lejegyzője szavaira lehet hagyatkozni, aki viszont saját bevallása szerint is szabad fordításban közölte azt. Állítólag Shaw olyat is mondott, hogy „Az én rendkívüli nyilatkozataim olyanok, mint a Rembrandt-képek; olyan magas árat fizetnek értük, hogy hamisításuk egész számottevő iparrá fejlődött”.

Érdekességek

Tíz tudományos tévhit, amit nektek is megtanítottak az iskolában

10 tudományos tévhit, amiről mindenki azt hiszi, hogy igaz

7 meglepő tudományos tény, amit tuti nem tudtál