szerző:
MTI

Tavalyi indulása óta hétszáz embernek sikerült elhelyezkednie az IT-szektorbans az állami támogatású, ingyenes informatikusképzés elvégzése után - mondta le a Magyar Időknek Nyisztor József, a képzést végző Training 360 Kft. ügyvezető igazgatója.

©

A szakember kiemelte: a tendenciáknak köszönhetően jelentősen felértékelődött a leginkább duális képzésre hasonlító modellek szerepe az ágazatban. Ezek lényege, hogy egy viszonylag rövidebb, intenzív képzési időszakot követően a résztvevők már az új munkahelyükön csiszolják tovább a tudásukat. A vállalati szféra munkaerőigényének kielégítéséhez pedig jelentősen hozzájárul az ingyenes, állami hozzájárulással megvalósuló program.

Nyisztor József a részletekről elmondta: a képzés alapját a vállalati szféra munkaerőigénye határozza meg. A jelentkezőknek nem szükséges alapképzettséggel rendelkezniük, ugyanakkor a már némi IT-tudással vagy akár szakirányú végzettséggel bírókat is várják az ingyenes képzésre. Kiemelte: sok jelentkezőt már a kiválasztás folyamán felvesz az adott cég, így a képzés valós munkakörnyezetben történik.

Az ügyvezető igazgató szerint a piacorientált állami informatikusképzés előnye, hogy rendkívül rugalmas, rövid idő, legtöbb esetben 2-4 hónap alatt ad gyakorlati tudást, amellyel a leendő szakember azonnal munkába is állhat. A program 2,5 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg - olvasható a cikkben.

400 ezer forintot keresnek kezdőként - egyre több kisgyermekes szülő választja ezt a szakmát

Az akár 400 ezer forintos kezdő fizetés, a rugalmas munkaidő és az IT-szektor munkaerőhiánya miatt egyre több kismama, illetve kisgyerekes szülő képzi át magát programozóvá. Az Index azt írja, a Progmatic programozóiskola adatai szerint egyre több a nő a képzéseiken, de még így is csak 10-25 százalék közötti az arányuk.