szerző:
Eduline

Hol lehet megnézni, melyek az aktuális hiányszakmák? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Úgy döntöttem, jövőre beiratkozom egy szakképző intézménybe. Hol tudom megnézni, melyek most a legkeresettebb szakmák, amelyekben nagyon gyorsan el lehet helyezkedni?

A legjobb módszer, ha megnézed, hogy ebben a tanévben milyen szakmákat soroltak a hiány-szakképesítések közé - a listát megyékre bontva itt, a rendelet ötödik mellékletében (Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló kormányrendelet alapján a 2017/2018-as tanévben induló képzésekben tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések) nézheted meg.

A listát azért is érdemes megnézni, mert azok a tanulók, amelyek a megjelölt szakképesítések közül választanak, Szabóky Adolf ösztöndíjat kaphatnak.

Nem kerültél be egy főiskolára sem? A kormány hamarosan keresni fog

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek. A mintegy 33 ezer érintettet az Oktatási Hivatal levélben értesíti a szakképzésben rejlő lehetőségekről, így például az elérhető szakmákról, a tanulmányi ösztöndíjakról és a képzési formákról - tette hozzá.