szerző:
Eduline

Olyan alapszakra jelentkeztetek, amelyen csak magas pontszámmal lehet ösztöndíjas helyet szerezni, az önköltséget pedig nem tudnátok fizetni? Akkor sem kell elkeserednetek, ha nem kerültök be: új sorozatunkban megnézzük, milyen hasonló OKJ-s képzéseket végezhettek el teljesen ingyen. Első rész: gazdasági és üzleti képzések.

©

A gazdasági alapszakokon már harmadik éve előzetes, központi ponthatárokat határoznak meg a felvételin: aki ezeket nem éri el, csak önköltséges helyre kerülhet be. Azoknak, akik az alkalmazott közgazdaságtan szakra jelentkeztek, idén 465 pontot kell elérniük - azonos a ponthatár a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés képzésen is. A gazdálkodási és menedzsment szakon 455, az emberi erőforrásokon 443, a kereskedelem és marketingen 449, a nemzetközi gazdálkodáson 460, a pénzügy és számvitelen 458, a turizmus-vendéglátás képzésen 428, az üzleti szakoktatón pedig 440 pontot kell elérniük azoknak, akik támogatott helyet szeretnének szerezni. Így húzzák a ponthatárokat a felvételin.

Ha most nem kerülnétek be, két év alatt szerezhettek hasonló OKJ-s szakképesítést. Ha iskolarendszerű képzésben tanultok, az első szakképesítés megszerzéséért nem kell fizetnetek: nappali tagozaton 21 éves korig tanulhattok ingyen, esti és levelező tagozaton viszont nincs korhatár. A tíz legfontosabb kérdés az ingyenes OKJ-ről.

Az iskolarendszerű, érettségihez kötött úgynevezett emeltszintű szakképesítések 54-es számjegyűek. Ezekre épülnek az 55-ös emeltszintű szakképesítés-ráépülések, amelyek viszont csak iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában indulnak, így fizetnetek kell értük. Mennyit lehet keresni szakmunkásként, érettségivel, OKJ-s végzettséggel és diplomával?

Közgazdaság, ügyvitel, kereskedelem-marketing, üzleti-adminisztráció

Ha valamelyik gazdasági alapképzésre adtátok be a jelentkezéseteket, de nem kerültök be, négy szakmacsoport OKJ-s szakképesítéseit érdemes megnéznetek: a 15. a közgazdasági, a 16. az ügyviteli, a 17. a kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció, a 18. a vendéglátás-turisztika területén induló képzéseket fedi le. A képzések listáját innen tölthetitek le.

A közgazdasági szakképesítésekkel, pénzügyi szakemberként szinte bárhol elhelyezkedhettek, a magáncégektől kezdve a civil szervezetekig. Választhatjátok a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a pénzügyi termékértékesítő (bank, befektetés, biztosítás), a vállalkozási és bérügyintéző, a vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző és az államháztartási ügyintéző képzést is - ez utóbbival az állami adóhatóságnál is vállalhattok munkát. A nonprofit menedzser képzés során mindent megtudhattok egy nonprofit szervezet működéséről, a projekttervezéstől és -megvalósítástól az önkénteskoordináción és a forrásteremtésen át az érdekérvényesítésig és a marketingig.

Az alap-szakképesítés után az emeltszintű szakképesítés-ráépülések elvégzésével többek között mérlegképes könyvelői, adó- vagy biztosítási tanácsadói végzettséget szerezhettek.

Az ügyviteli szakmacsoportban az irodai asszisztens és az ügyviteli titkár képzések közül választhattok - ezeken többek között az adat- és dokumentumkezelési, illetve az üzleti kapcsolattartási feladatokról, gazdálkodási és PR-tevékenységekről tanulhattok. Emeltszintű szakképesítés-ráépülés az idegennyelvű ügyfélkapcsolati szakügyintéző. Irodai asszisztensként helyezkedhettek el többek között.

A kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció szakmacsoportban három emelt szintű képzés indul: a kereskedő, a logisztikai ügyintéző és a postai üzleti ügyintéző. Ezeken tanulhattok többek között a vállalkozás létrehozásáról, marketingről, beszerzésről, szállítmányozásról, értékesítésről, a piaci környezet felméréséről, az arculat kialakításáról és arról is, hogyan kell sikeresen felépíteni egy bolthálózatot.

Ha a vendéglátás és a turisztika érdekel titeket, az idegenvezető, lovastúra-vezető, turisztikai szervező, értékesítő, illetve a vendéglátásszervező-vendéglős képzések közül választhattok: az utóbbi során beszerzési, termelési, értékesítési, raktározási, adminisztrációs és marketing tevékenységekről is fogtok tanulni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!