szerző:
Eduline

Még várni kell a következő havi ösztöndíjra, és a zsebpénzetek is fogytán? Mutatunk néhány tippet egyetemistáknak.

©

1. Priorizálás

Az első és egfontosabb dolog: mindig állítsatok fel egy fontossági sorrendet. A bérleti díj és a számlák, buszbérlet, tandíj. Ezek legyenek az elsők, utána jöhet a szórakozás.

2. Lista, lista, lista

Ha minden hónapban vezetitek, mire mennyit kell költenetek, sokkal könnyebb lesz a zsebetekben tartani a pénteteket. Így gyorsan kiderül, ha túl sok pénz megy el gyorséttermi ebédekre vagy könyvtári tartozásra.

3- Plusz bevétel

Ha olyan az órarendetek, amely mellett tudtok pár órában dolgozni, akkor az is nagy segítség lehet. Érdemes először diákmunkát keresni, hiszen az iskolaszövetkezeteknél rugalmas beosztással vállalhattok munkát.

4. Van, amin lehet spórolni

Természetesen nem az alapvető szükségeletekre gondolunk, hanem például a tankönyvekre: ezeket olcsóbban megvehetitek a neten vagy antikváriumokban.

5. BKK vagy bicikli

Ha az egyetem közel van, az őszi és a tavaszi hónapokban kényelmesebb és olcsóbb megoldás lehet két kerékre váltani. Ha nektek is van egy használaton kívüli kerékpárotok otthon, mindenképpen megéri használni az ilyen időszakokban.

+1 Menza és otthoni

Sok pénzt megtakaríthattok, ha magatoknak készítitek el az ebédet vagy vacsorát. Nem mellesleg a főzőtudományotok is fejlődhet. Egy palacsinta vagy egy tésztaétel elkészítéséhez nem kell sok idő.

Így szerezhetitek be a kötelező olvasmányokat teljesen ingyen

Megkaptátok az idei kötelező olvasmánylistát vagy több oldalas a sillabusz? Ha nem szeretnétek több ezer forintot kifizetni a kötelező olvasmányokért, akkor így spórolhattok a könyveken akár több ezer forintot is. Nem biztos, hogy mindig az a legjobb megoldás, ha megveszitek az összes könyvet, amit csak egy órához vagy kurzushoz kell elolvasni.