szerző:
Eduline

Megkaptátok az idei kötelező olvasmánylistát vagy több oldalas a sillabusz? Ha nem szeretnétek több ezer forintot kifizetni a kötelező olvasmányokért, akkor így spórolhattok a könyveken akár több ezer forintot is.

©

Nem biztos, hogy mindig az a legjobb megoldás, ha megveszitek az összes könyvet, amit csak egy órához vagy kurzushoz kell elolvasni. Ha nem szerettek a neten olvasni és féltek, hogy a könyvtári könyvek elvesznek, akkor érdemes Rukkoláznotok, amivel ingyenesen szerezhetitek be a könyveket.

Mi az a Rukkola, és hogyan működik?

A rukkola.hu oldalon, fizetés nélkül, a cserére kínált kötetekért válogathattok mások könyvei közül. A cserebere szabályai egyszerűek: a „rukkolás” azt jelenti, hogy feltöltitek a megunt könyveiteket a rendszerbe, a „happolás” pedig azt, ha az oldalon olyan köteteket stoppoltok le, amelyeket szeretnétek megszerezni.

A Rukkola kínálatában egyetemi jegyzeteket és segédanyagokat is találtunk, azoknak pedig még könnyebb dolguk van, akik a kötelező olvasmányokat szeretnék beszerezni.

Hogyan lehet könyveket választani?

A happoláshoz pontok kellenek. Hogyan szerezhettek pontokat? Ha bedobtok a közösbe könyvet, akkor kaptok pontokat, és ezek segítségével vehettek le magadnak példányt a nagy közös könyvespolcról.

Hol lehet átvenni a könyveket?

Erre az úgynevezett "happontokon" van lehetőség. Itt leadhattok és felvehettek könyveket, amelyeket bizonyos ideig őriznek meg. Itt megtaláljátok a Rukkola Happontok listáját, illetve megtudhattok mindent a happontokról, ha itt olvastok utánuk.

Megvan, hol tanul a budapesti egyetemista: könyvtárkörkép

Ha most kezditek az egyetemet vagy főiskolát Budapesten, szinte biztos, hogy a következő könyvtárak közül valamelyikben megfordultok majd. Pontosan mennyibe kerül az éves beiratkozás, a napijegy vagy a kölcsönzés a nagy budapesti könyvtárakban? Cikksorozatunk első részében az intézményfüggetlen könyvtárakat néztük meg.