szerző:
Eduline

Előfordulhat, hogy az egyetem után ismét otthon találjátok magatokat. Ilyenkor érdemes néhány szabályt betartani, hogy ne legyen teher az együttélés a szülőkkel.

©

A The Guardian összeállított egy listát - a tanácsok betartásával könnyebben megy a hazaköltözés.

1. Állítsatok fel a határokat és új szabályokat. Ne feledjétek, hogy az egyetem előtt, amikor otthon éltetek, még tizenévesek voltatok, azóta viszont sok minden megváltozott. Ilyenkor jó ötlet leülni a családdal, hogy átbeszéljéte,k ki mit várhat el a másiktól - például, hogyan milyen pénzügyi hozzájárulást várnak a szülők.

2. Alakítsátok át! A szobátok nem biztos, hogy még mindig illik hozzátok, mégiscsak évek teltek el. Nyugodtan váljatok meg pár régi dologtól, hogy több helye legyen az új dolgaitoknak.

3. Barátok és barátságok. Igen, ez is nagyon fontos. Ideje felkeresni a régi barátokat vagy programokat szervezni a középiskolás haverokkal. Azonban a másik oldalt sem szabad elfelejteni: az egyetemi barátokat. Könnyen széthullhat a csapat a diplomaszerzés után, ezért érdemes rendszerezni az egyetemi kapcsolatokat is.

4. Ne hasonlítsátok másokhoz magatokat. "Ó, tehát otthon élsz?" Megeshet, hogy ez egy olyan mondat lesz, amellyel meg kell békülnötök. De fontos, hogy emlékeztessétek magatokat, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy felkészüljön a nagybetűs életre vagy egy kicsit összeszedje magát.

5. Ne féljetek a jövőre gondolni. Még akkor is, ha nem egyszerű, érdemes átgondolni, mennyi időre tervezitek ezt az állapotot. Ha átgondoljátok, hogy mikor léphettek tovább a következő szakaszba, könnyebb lehet elengedni azt az érzést, hogy esetleg megragadtatok.

+1. Használjátok ki, amíg tart. Ne feledjétek, hogy vannak előnyök és kiváltságok is ebben a helyzetben: az alacsonyabb bérleti díj, házi koszt és megosztott feladatok. Próbáljatok diplomatikusak maradni, hiszen nem tart örökké.

Egyre több külföldi hallgató tanul a magyar egyetemeken - nem mindenkinek jó hír?

Egyre több külföldi tanul Magyarországon a Stipendium Hungaricum programmal - rájuk jóval többet költ az állam, mint a magyar hallgatókra. Ha sok külföldi hallgató akar egy országban tanulni, az általában azt jelzi, hogy magas az oktatás színvonala - írja a G7.