szerző:
Eduline

Egy új kutatás kimutatta, hogy minden 30 perc, amit a képernyők (laptop, tablet, mobil...) előtt töltenek a gyerekek, késlelteti a beszédkészség kialakulását és fejlődését - írja a hvg.hu legújabb cikke.

Kanadai tudósok állapították meg, hogy a különböző elektromos ketyerék használata késletlteti a kisgyermekek beszédkészségének fejlődését.

©

A Torontói Egyetem és a Torontói Gyermekkórház kutatói arra jöttek rá, hogy ha a gyerekek hat hónapos koruk és két éves koruk közt a kis kérnyős eszközökkel foglalják le magukat, akkor nagyobb az esélye a beszédkészség lassabb fejlődésének. 900 gyermek szüleit kérdezték a gyerekek játszási szokásairól, majd azt összevetették a beszédkészségük szintjével.

A gyerekek ötöde átlagban naponta legalább 28 percet játszott kézi elektronikus kütyükkel. A vizsgálat szerint minden harminc perc, amit naponta a kis képernyő előtt töltenek, 49 százalékkal növeli a beszédfejlődés késésének kockázatát. - írja a hvg.hu.

Így kaphattok havi 50 ezer forintos ösztöndíjat

Eddig csak a szakiskolai tanulóknak járt a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj, ám már a szakgimisek is kaphatnak a támogatásból. Már középiskolásként jól kereshetsz, ha megfelelő tanulmányi eredménnyel rendelkezel. A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj minden olyan diáknak támogatást igyekszik nyújtani, akik vállalják, hogy hiányszakmában szereznek képesítést.