szerző:
Eduline

Ha megkérdeznék tőletek, hogy mi az egér kedvenc étele, lehet azonnal rávágnátok, hogy a sajt. Rosszul tennétek.

©

Ha láttatok már valaha egyetlen Tom és Jerry részt is vagy csak emlékeztek a gyerekkorotokra, akkor tuti ti is azt mondanátok, az egér szereti a sajtot, sőt, az egyik kedvence. Pedig ez csak egy városi legenda. Az egér ugyanis egyáltalán nem kedveli, és csak akkor eszi meg, ha tényleg nincs más – írta az Index. A brit tudósok 2006-ban bizonyították be, hogy az egerek inkább a magas cukortartalmú ételeket szeretik, így a gyümölcsökre és a magvakra indulnak be leginkább.

De vajon honnan ered az egér és a sajt barátságának legendája? Az biztos, hogy a sztori régebbi, mint a Tom és Jerry, hiszen több száz éves ábrázolásokon is látni a nagy guriga sajt lyukaiból kikandikáló egereket, sőt, a híres római filozófus, Seneca a Luciliusnak írt leveleiben azzal a példamondattal elmélkedik a szillogizmusokról, hogy "az egér sajtot eszik".

A legvalószínűbbnek az az elmélet tűnik, hogy miután az ember megtanult sajtot készíteni (ez nagyjából 5000, más források szerint akár 8-10 ezer évvel ezelőtt lehetett), rájött, hogy azt úgy kell tárolni, hogy levegőzzön. Ezáltal sokkal jobban elérhető volt az egerek számára, mint a zsákokban vagy cserépedényekben elzárva tartott gabona, vagy a plafonról lelógatott sózott húsok. Mivel a választási lehetőség az évszázadokkal ezelőtti kamrákba bejutó egerek előtt az éhezés, vagy a büdös és rossz ízű sajt volt, nyilván az utóbbit választották, elődeink pedig ebből levonták a következtetést, hogy az egerek odavannak a sajtért. Ezt később átvették a mesekönyvek illusztrációi, a karikatúrák, végül a rajzfilmek.

Ezeket is muszáj elolvasnod

A történelem órán ezeket nem tanították

Tudod miért svájciak védik a pápát?

Nagy képhamisítások: így buktak le a fotósok

Ez a hat ember mentette meg a világot egy nagy katasztrófától

8 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Földről

Tuti nem tudtad, hogy ezért van rád nagy hatással egy zene

Be akarták bizonyítani, hogy a kávé öl

Ez is csak egy városi legenda: hány gramm az emberi lélek?

8 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Földről