szerző:
Eduline

Rekordszámú hallgató - a 2013-ban kezdők 25 százaléka - jelentkezett augusztusban OKJ-s tanfolyamokra, hogy még a...

©

Rekordszámú hallgató - a 2013-ban kezdők 25 százaléka - jelentkezett augusztusban OKJ-s tanfolyamokra, hogy még a régi szabályok szerint, rövidebb idő alatt és olcsóbban szerezhessen szakképesítést – írja közleményében a melyiksuli.hu.

Az augusztusi roham után azonban jelentősen csökkenhet a jelentkezők száma: az új OKJ bevezetése már az idei utolsó negyedévben éreztetheti hatását, a kereslet drasztikus visszaesésére 2014-ben lehet számítani - áll a közleményben.

Ahogy korábban megírtuk, az új Országos Képzési Jegyzék szeptember 1-jei bevezetése után hosszabbak és drágábbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok: míg egy pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést eddig 3-4 hónap alatt meg lehetett szerezni, ezentúl ez akár 3-4 évig is tarthat. Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

©

Idén szeptemberben és októberben a korábban elindított tanfolyamokhoz még lehet csatlakozni, ez kompenzálhatja a kereslet csökkenését. Andrási Tamás, a melyiksuli.hu-t üzemeltető Online Service Selector Kft. ügyvezetője szerint - mivel a felnőttképzést szabályozó végrehajtási rendeletekre még várni kell - új OKJ-s tanfolyamokat a legtöbb oktatási centrum csak az év végén vagy a jövő év elején indít majd. "Ez átmenetileg a felnőttképzési kínálat szűküléséhez vezethet" - tette hozzá.

A közlemény szerint a felnőttképzés új rendszere válaszút elé állítja az oktatási intézményeket: egyesek képzési ajánlataik szűkítésére, míg mások részleges profilváltásra kényszerülhetnek. Az egyéni, lakossági résztvevőknek indított OKJ-s tanfolyamok mellett a jövőben még fontosabb szerepet játszhatnak a pályázati forrásból finanszírozott képzések, a kötelezően előírt hatósági vizsgák, a munkaügyi központok által finanszírozott képzések vagy a vállalati továbbképzések - írják.