szerző:
Eduline

612 oldalas lesz az új helyesírási szabályzat, amelyet szeptember 3-án, 10 órakor mutatnak be a Magyar Tudományos Akadémián - írja az Index. 2016 szeptemberéig viszont a korábbi, 11. kiadás is érvényben marad.

Szeptember 3-án jön az új helyesírási szabályzat: könnyebb vagy nehezebb lesz helyesen írni?
©

Azt, hogy szeptemberben mutatják be az új kiadást, még májusban jelentette be az MTA, most az Index kérdésére pontosították a dátumot. Ezen röhög az internet: a legkínosabb helyesírási hibák.

A változásokról korábban az Eduline is beszámolt. Ezek szerint a "Mariannal" helyett mostantól a "Mariann-nal", az ésszerű helyett pedig az észszerű lesz a helyes alak. Jó hír, hogy az 1-jén alak mellett elfogadható lesz az 1-én is, és akkor sem hibáztok, ha intézményi egységek, mozik, sörözők nevének minden tagját nagybetűvel írjátok (például Toldi Mozi), az óra és perc jelölésére szolgáló alakot pedig kettősponttal, így: 14:51 (eddig a helyes alak a 14.51 volt).

Az Index júniusi összeállítása alapján több szó írásmódja alkalmazkodik a köznyelvhez: az árboc helyett árbócot, a bura helyett pedig búrát kell majd írni.

A kiadványt az Akadémiai Kiadó honlapján már megrendelhetitek, kedvezményes, 2457 forintos áron - sőt, a boltban is megvehetitek, 2890 forintért. A könyvben felsorolják az előző és a legfrissebb kiadás közötti különbségeket, és ha megveszitek, két évre hozzáférést kaptok a szabályzat digitális verziójához is.

Ha bizonytalanok vagytok egy szó helyesírásában, használjátok az MTA helyesírási portálját, amelyet itt mutattunk be.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!