szerző:
Eduline

Hogy egy szabadúszó tényleg szabadon ússzon, szüksége van némi segítségre. Erre szerencsére ma már egész iparág épült Magyarországon is.

©

Bár ma már a technológia lehetővé teszi, és a Z-nek nevezett generáció is egyre inkább igényli, a szabadúszó munka azért nem annyira egyszerű, mint amilyennek első blikkre tűnik.

Először persze az előnyök jutnak a legtöbb kreatív vállalkozó eszébe, például a rugalmas munkaidő, a plafon nélküli kereset lehetősége, a szabad munkavégzés. De a legjobb grafikus sem kap megrendelést hatékony tárgyalás nélkül, ráadásul az adózást, a költségelszámolásokat, és minden ilyen bürokratikus molyolást el kell végezni.

A szabadúszók többsége a neten próbál infókhoz jutni, amikor belevág az üzletbe, egy szimpla Google-kereséssel is rengeteg ezzel foglalkozó fórumot találni. Az egyénileg boldogulni kívánók számára a fórumokon túl ma már rendelkezésre áll egy csomó lehetőség, így például közösségi irodát bérelhetnek egy saját helyiség bérleti díjának töredékéért, és az egyéb technikai teendőket is rá lehet bízni erre szakosodott cégre.

Az úgynevezett közösségi irodák mindenféle technikai eszközt biztosítanak, sőt, még tárgyaló is kérhető, ha ügyfél érkezik. Ráadásul ezek már nem csak Budapesten találhatók meg, több vidéki városban is van már közösségi iroda.

A bürokratikus akadályokat eddig a vállalkozónak kellett leküzdenie, és ezt ismerte a belga gyökerű SMart, ami egyfajta "kreatív közösképviselet". A SMarthu például azt ígéri, nem kell vállalkozói engedélyt sem kiváltania a szabadúszóknak, ők a foglalkoztató szerepét is betöltik, de segítenek a szerződéskötésekben és tanácsadással is foglalkoznak. Emellett tréningeket is tartanak, ahol például tárgyalástechnikát lehet elsajátítani.

Míg a közösségi irodák díja fix, általában 40 ezer forint körül mozog havonta, a kreatív közösképviselet bevételfüggő, a SMarthu például a projektbevételek után 8,5 százalékot kér, amiből 2 százalék a garanciális alapba kerül.

SMarthu előadások
A SMarthu gyakorlati tréningeket is tart, melyeken szabadúszókat oktatnak. A következő ilyen január 4-én az időmenedzsmentről, majd január 11-én a projektmenedzsmentről, ezt követően február 1-jén az árazásról.