szerző:
Eduline

Közeledik a hétvége, úgyhogy érdemes lazítani egy kicsit - a vizsga- és ZH-időszak még úgyis messze van. Ma olyan filmeket ajánlunk, amelyek a világ különböző részein élő tizenévesekről és fiatal felnőttekről szólnak.

1. Utóélet (2013)

IMDb értékelés: 10/7,5

Port.hu értékelés: 10/7,6

Zomborácz Virág első egészestés filmjét a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a tíz kedvenc közé választotta a közönség. A coming-of-age film az éppen pszichiátriai kezelésről kikerülő, neurotikus Mózesről (Kristóf Márton) szól, aki nem tud mit kezdeni a magyar vidéki élet hagyományaival, az erkölcsi szabályokkal és lelkész apja (Gálffi László) elvárásaival. Amikor a lelkész meghal, Mózes megkönnyebbül, hogy nem kell egyházi pályára mennie, apja kísértete viszont folyamatosan a nyomában van - míg végre meg nem értik egymást. Öt film, amelyet minden egyetemistának látnia kell.

2. Az ígéret földje (2013)

IMDb értékelés: 10/7,9

Port.hu értékelés: 10/8,9

Három guatemalai tinédzser indul el az Egyesült Államokba, mert elegük van a mindennapi gondokból - egyikük egy lány, aki fiúnak adja ki magát. Útközben megismerkednek egy indián fiúval, akivel nincs közös nyelvük, de egy idő után, ahogy az utazás kezd veszélyesebbé válni, kénytelenek megértetni magukat egymással. Közben pedig meg kell küzdeniük a tizenévesek szokásos gondjaival is. A film a cannes-i filmfesztiválon is szerepelt, Zürichben tavaly pedig elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó díjat.

3. Útvesztő (2014)

IMDb értékelés: 10/8,0

Port.hu értékelés: 10/8,0

A James Dashner regénysorozatából készült film Thomasról szól, aki egy szigeten ébred, és a nevén kívül semmire sem emlékszik. Hatvan fiúval találkozik, akiknek egyetlen feladatuk van: túl kell élniük a napokat. Akik szökni próbálnak a szigetről, meghalnak a világukat körülvevő útvesztőben. Együtt azonban talán van reményük a szabadulásra.

4. Csillagainkban a hiba (2014)

IMDb értékelés: 10/8,2

Port.hu értékelés: 10/9,2

Hazel és Gus kamaszok és szerelmesek. Csakhogy ők a rákos betegek támaszcsoportjában találkoznak. A két kamasz rögtön egymásba szeret, hiába gondolja Hazel úgy, hogy ő egy "időzített bomba".

+1: Michel Houellebecq elrablása (2014)

IMDb értékelés: 10/7,0

Port.hu értékelés: 10/9,9

Michel Houellebecq-et nálunk sokan leginkább a Kiábrándult értelmiségiként ismerik. Az ellentmondásos megítélésű, rasszizmussal, nőgyűlölettel, iszlamofóbiával és obszcenitással is vádolt francia író, költő és rendező elrablásáról szóló filmben Houellebecq saját magát alakítja. A sztori szerint 2011-ben egy könyvturné alatt eltűnik, majd lengyel romák tartják fogva - bár sokan azt hiszik, hogy az al-Kaida vagy az idegenek állnak a dolog mögött -, akik nagyra tartják az írót.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!