Czervan Andrea
Czervan Andrea

Százötven-háromszázezer forint - a legtöbb OKJ-s tanfolyamért idén ennyit kell fizetni. Akkor sincs semmi veszve, ha a tandíj most nem fér bele a családi költségvetésbe, több ingyenes lehetőség közül választhattok.

OKJ-s képzések. Ingyen is el lehet végezni
©

Középfokú OKJ-s tanfolyamon - ingyen - abban az évben tanulhattok utoljára, amikor betöltitek a 22. életéveteket. Ha a képzés hosszabb két tanévnél, vagy évvesztesek vagytok, a korhatár 23 évre módosul. Sajátos nevelési igényű, valamint súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók három évvel tovább, vagyis 25 éves korukig szerezhetnek OKJ-s szakképesítést ingyen. Fontos, hogy a képzés ideje alatt diákigazolványt, családi pótlékot, árvaellátást és egészségbiztosítást is kaphattok.

Ha a tanfolyam közepén éritek el a korhatárt, akkor sincs nagy baj: esti vagy levelező tagozaton ingyenesen folytathatjátok a tanulást. Az esti képzés heti két-három délutánt, a levelező pedig szombati tanítást jelent, diákigazolványt így is kaptok. A legnépszerűbb képzések tandíjáról itt olvashattok.

Ingyenes tanulás 22 éves kor után

Az esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken nincs korhatár: bárki ingyen tanulhat, aki korábban nem szerzett OKJ-s végzettséget államilag finanszírozott formában. Hogy még biztosan legyen szabad hely, érdemes minél hamarabb jelentkezni.

Mi az az OKJ?

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. A 2007-es változtatás után a listán szereplő szakképzések száma nyolc-kilencszázról négy-ötszázra csökkent. A szakmák száma valójában nem lett alacsonyabb: szakképesítésekből, illetve rész- és ráépülő szakképesítésekből álló rendszer jött létre. Így ha valaki egy képzésen bizonyos tantárgyakat – modulokat – már elvégzett, egy másik, ráépülő vagy rokon tanfolyamnál beszámíttathatja.

A képzések tizenöt jegyű száma az adott képzés szakmacsoporton belüli helyét és az egyes szakképesítések egymáshoz való viszonyát mutatja. Tartalmazza az ún. FEOR (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) számot is, amelyből kiderül, hogy az adott képzéssel milyen konkrét foglalkozást lehet űzni. Az OKJ-s képzésekről itt találjátok a legfontosabb infókat.

Felsőfokú szakképzés

Felsőfokú szakképzésre a felsőoktatási felvételin kell jelentkezni, a tanfolyamokat - amelyek általában kétévesek - felsőoktatási intézmények szervezik. A középfokú OKJ-val ellentétben itt fogynak az állami féléveitek, tehát ha elvégeztek egy kétéves felsőfokú szakképzést, és tovább szeretnétek tanulni egyetemen vagy főiskolán, az államilag finanszírozott tizenkét félév helyett nyolccal kell gazdálkodnotok - ha ennyi idő alatt nem tudjátok megszerezni a diplomát, az utolsó egy-két szemeszterért már fizetnetek kell.

Az alsó ponthatár 140 pont, ennek a tanulmányi pontokból és az emelt szintű érettségiért kapott többletpontokból kell összejönnie. A pontszámítás eltér a felsőoktatásitól: a szabályokat itt találjátok.

Idén drasztikusan csökkentették a felsőfokú szakképzés állami támogatását: a tavalyi 10 ezer helyett csak 3500-an tanulhatnak állami ösztöndíjas képzésben. A legnépszerűbb szakképzés idén az idegenforgalmi szakmenedzser: erre több mint 2500-an jelentkeztek.

Ha lecsúsztok az állami helyekről, fizetős formában is elvégezhetitek a képzést, a féléves tandíj 100 és 200 ezer forint között mozog. A legmagasabb tavalyi ponthatárokat itt, az intézményekre lebontott keretszámokat pedig itt találjátok.

Népszerű szakmák és hiányszakmák

2010-ben 86 ezren iratkoztak be OKJ-s képzésekre. A legnépszerűbbek a vendéglátással, idegenforgalommal, kereskedelemmel, marketinggel és üzleti kommunikációval kapcsolatos tanfolyamok, a legkévésbé keresettek pedig a vegy- és nyomdaipari tanfolyamok voltak.

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok minden évben meghatározzák, hogy az adott régióban mi tartozik a tíz hiányszakma közé. Ha ezek valamelyikét iskolarendszerű, tehát nappali formában tanuljátok, és jó a tanulmányi eredményetek, a minimálbér húsz százalékának megfelelő összegű ösztöndíjat kaptok a képzés ideje alatt. Mi tartozik ma a hiányszakmák közé, és mennyit lehet keresni velük? Összeállításunkat itt találjátok.

Ingyenes képzés álláskeresőknek

Ingyenes képzésre jelentkezhetnek azok az álláskeresők is, akik pályakezdők, huszonöt év alattiak vagy ötven év felettiek, akiknek legfeljebb alapfokú végzettségük van, akik az elmúlt egy évben gyermekgondozási segélyben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesültek vagy jelenleg is részesülnek, sőt, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak, a tartós munkanélküliek, illetve a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek és a megváltozott munkaképességűek is.

A képzésekről a körzeti munkaügyi központban lehet érdeklődni, az elbírálásnál figyelembe veszik a szociális körülményeket is. A képzés idején lehet pályázni keresetpótló, étkezési, utazási, szállásra fordítható és gyermekfelügyeleti támogatásra.

A budapesti munkaügyi központban például ápolási asszisztens, CNC forgácsoló, emberi erőforrás ügyfélkapcsolati ügyintéző, hegesztő, mérlegképes könyvelő képzést és angol nyelvtanfolyamot is hirdettek idén.