szerző:
Eduline

Olyan alapszakra jelentkeztetek, amelyen csak magas pontszámmal lehet ösztöndíjas helyet szerezni, az önköltséget pedig nem tudnátok fizetni? Akkor sem kell elkeserednetek, ha nem kerültök be: új sorozatunkban megnézzük, milyen hasonló OKJ-s képzéseket végezhettek el teljesen ingyen. Harmadik rész: oktatás és sport.

©

Az idei tanévben az eddigi 16 szak mellett további 26 képzésen, köztük a gyógypedagógián és a sporttudományi képzéseken húztak központi, állami ösztöndíjas ponthatárt. Aki ezt nem éri el, csak önköltséges helyre kerülhet be. Azoknak, akik gyógypedagógia alapképzésre jelentkeztek, legalább 350 pontot kell gyűjteniük,  a humánkineziológia szakra felvételizőknek 370, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező szakra jelentkezőknek pedig 310 pontra lesz szükségük az állami ösztöndíjas helyhez.

Ha most nem kerülnétek be, két év alatt szerezhettek hasonló OKJ-s szakképesítést. Ha iskolarendszerű képzésben tanultok, az első szakképesítés megszerzéséért nem kell fizetnetek: nappali tagozaton 21 éves korig tanulhattok ingyen, esti és levelező tagozaton viszont nincs korhatár. A tíz legfontosabb kérdés az ingyenes OKJ-ről.

Az iskolarendszerű, érettségihez kötött úgynevezett emeltszintű szakképesítések 54-es számjegyűek. Ezekre épülnek az 55-ös emeltszintű szakképesítés-ráépülések, amelyek csak iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában indul, így fizetnetek kell értük. Mennyit lehet keresni szakmunkásként, érettségivel, OKJ-s végzettséggel és diplomával?

Oktatás és sport

Ha gyógypedagógiára vagy valamelyik sporttudományi szakra adtátok be a jelentkezéseteket, és nem kerültök be, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) a 3-as számú Oktatás szakmacsoport képzéseit érdemes megnéznetek. A képzések listáját innen tölthetitek le.

Két emeltszintű szakképesítés közül választhattok: pedagógiai- és családsegítő munkatársként oktatási intézményekben helyezkedhettek el ,ahol többek között tanórai, óvodai és intézményen kívüli foglalkozások megvalósításában vehettek részt, kapcsolatba léptek hátrányos helyzetű gyerekekkel, családjukkal és a velük foglalkozó szakemberekkel. Sportedzőként sportegyesületnél, klubokban, szállodákban, szanatóriumokban és sportrekreációs projektekben is dolgozhattok.

A személyi edző, illetve a tánc instruktor ráépüléseket 240-360 óra alatt végezhetitek el. Utóbbival fitnesz- és táncklubokban is elhelyezkedhettek, és választhatjátok többek között a hip-hop, a latin vagy a modern szakirányt is.

Nem a diploma az egyetlen út: OKJ-s képzések

Gazdaság és üzlet

Egészségügyi képzések

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!