szerző:
Eduline

Mennyit keresnek a műszaki képzésen végzettek? Hány hónap alatt találnak állást?

©

A diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai alapján nettó 189 860 forintot keresnek havonta a műszaki végzettségű pályakezdők. Ez jócskán meghaladja a pályakezdő diplomások 159 150 forintos átlagát. A férfiak 50 ezer forinttal keresnek többet, mint a nők - olvasható a HVG rangsor - Diploma 2014-ben.

"A műszaki szakokon végzett fiatal pályakezdők az átlagosnál valamivel könnyebben, 3,48 hónap alatt találtak maguknak állást. A pályakezdő diplomások munkanélküliségi aránya az e felmérésre válaszolók önbevallása szerinte 6,4 százalék, ám a műszaki képzésterületen végzetteké ennél alacsonyabb, 4,6 százalék" - olvasható a kiadványban.

A műszaki diplomát szerzők kétötödének volt a végzéskor főállása: ez kicsit alacsonyabb az összes pályakezdő körében mért 44,8 százalékos aránytól. Más szakterületen a végzett hallgatók 15 százaléka helyezkedik el: ugyanekkora az aránya azoknak is, akik felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát találnak. Mennyit keresnek a különböző egyetemeken, főiskolákon végzettek? Itt találjátok az intézményekre lebontott adatokat. A HVG felsőoktatási rangsoráról itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!