szerző:
Eduline

Úgy érzed, hogy elhagynád az első munkahelyed, de nem tudod hogyan? Elbizonytalanodtál, esetleg megijedtél a változás gondolatától? Ne aggódj! Összeszedtünk neked néhány hasznos tanácsot, hogy önbizalommal telve tehesd meg az első lépéseket az új munkád felé .

©

A felsőoktatásban eltöltött évek alatt néha úgy tűnhetett, hogy sose ér véget az állandó beadandó írás, vizsgára járás. Ilyenkor néha eszetekbe juthat, hogy mennyivel jobb lenne egy munkahelyen ülni az iskolapad helyett. Úgyis tudod hogyan kell menő önéletrajzot írni, hogyan viselkedj az állásinterjún és hogyan csináld a feladataidat, hiszen megtanultál már mindent, amit kell. Amiről viszont sehol sem esik szó: hogy hogyan lépj tovább, ha már unod a banánt.

Junior data engineer (Budapest) | Nextent Informatika Zrt. - jobline.hu - Jobline.hu

Nextent Informatika Zrt. ajánlata. További állásokat találsz a jobline.hu-n. Velünk válthatsz!

Eljöhet az életedbe az a pillanat, amikor rájössz, hogy az egyetemi tanulmányaid alatt, vagy után szerzett első munkahelyeden már nem érzed jól magad. Elmúlhat a kezdeti lelkesedésed, már nem minden olyan izgalmas, mint a legelején. Megismered a cég belső működését és rájöhetsz, hogy ezt az állást mégsem neked találták ki. De előfordulhat az is, hogy már csak szimplán váltanál, mert új kihívásokra vágysz. Fejlődnél, bővítenéd a tudásod, viszont egy másik helyen.

©

Készülj fel!

Teljesen normális, ha először hezitálsz és nem tudsz döntést hozni. Tapasztalat hiányában elbizonytalanodhatsz, de ilyenkor érdemes feleleveníted magadban, hogy korábban milyen  sikereket értél már el. Tudatosítsd magadban az erősségeid és próbáld meg pótolni a hiányosságaid. Tájékozódj, olvass minél többet a szakmád jelenlegi helyzetéről. A sok információ idővel átalakul egy kerek, egész képpé, ami biztos hátteret és önbizalmat biztosíthat számodra.

©

Tudd mit akarsz!

Ha már a jelenlegi pozíciód nem elégíti ki az igényeidet, vess számot az ott töltött időszak felett. Így megtudhatod, hogy milyen pozitív és negatív helyzetekkel kerültél szembe, mik azok a dolgok, amik elengedhetetlenek számodra a munkavégzés során, és mi az, amit biztosan nem vállalnál be az új helyen. Hasznos, ha ezeket a kritériumokat leírod magadnak, mert majd a kereséskor és az interjúkon is nagy segítség lehet számodra, illetve tisztába teheted az elképzeléseidet.

Legyél fair!

Amikor meghozod a döntést, legyél korrekt a munkaadódal, mert így akár egy referencia levéllel a kezedben távozhatsz. Ráadásul, ha az új álom melótól felhívják a régi főnöködet és ő negatív tapasztalatokat mesél rólad, akkor nagyvalószínűséggel elfelejtheted azt a pozíciót. Ne égess fel magad mögött hidakat! Már nem a gimiben vagy, hogy haraggal köszönj el bárkitől is. A felnőtt lét megköveteli, hogy hidegvérrel intézd a legkényesebb szituációkat is. Fontos, hogy diszkréten kezeld az álláskeresési szándékaidat. Ne híreszteld a kollégák között, hogy lassan távozni fogsz. Vegyél ki szabadságot, amikor interjúra mész. Végezd lelkiismeretesen munkád az utolsó időszakban is, mert így a feletteseid is látják, hogy tisztességes, megbízható ember vagy, aki megérdemli az ajánlást.