szerző:
Eduline

A passzív féléven lévő diákok is vállalhatnak diákmunkát, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elfogadja az Oktatási...

©

A passzív féléven lévő diákok is vállalhatnak diákmunkát, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elfogadja az Oktatási Hivatal (OH) erről szóló állásfoglalását - mondta Kücsön Gyula, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (ISZOSZ) elnöke az Edupressnek. A döntés több tízezer diákot érinthet.

Az OH szerint ugyanis a NAV által is hivatkozott társadalombiztosítási törvény az új felsőoktatási törvénytől eltérően határozza meg, hogy ki minősül nappali tagozatos hallgatónak. Előbbi alapján csak hallgatóijogviszony-igazolással rendelkező, nappali tagozatos diákokat alkalmazhatnak az iskolaszövetkezetek járulékfizetési kötelezettség nélkül. A passzív hallgatók hallgatói státuszát a NAV nem fogadja el, és főállású munkavállalóként kezeli őket.

A probléma egyszerűen megoldható lenne, ha minden hivatal elfogadná a diákigazolványt mint hallgatói jogviszonyt igazoló közokiratot. Így egy ideig még diákként dolgozhatnának azok is, akiknek a tényleges hallgatói jogviszonya már megszűnt.

A diákigazolvány érvényességének végéig jogosultak a hallgatók egészségügyi ellátásra is, a TB-kedvezmény pedig a passzív félévek alatt is jár. Az OH egy ehhez hasonló jogszabályi definíció megalkotását tartaná jónak a hallgatói munkavállalás esetében is. Nyári munkát vállalnátok? A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.