szerző:
Eduline

Idén első alkalommal szervezett kreatív médiatábort a Médianegyed Egyesület Pécsett. Az izgalmas programokon a résztvevő gyerekek többek között kipróbálhatták a videó készítést, megismerkedhettek az újságírás alapjaival, a képregényekkel és azok megalkotásával, és még az egyetemi TV-t is láthatták működés közben.

©

2017 júniusában először nyitotta meg kapuit Pécsen a Médianegyed Médiatábor. A tábort működtető Médianegyed Egyesület elsődleges célja, hogy a kommunikáció- és médiaoktatás helyzetének javításához naprakész kutatásokkal, korszerű tananyagok fejlesztésével, könyv- és folyóirat-kiadással járuljon hozzá. Az egyesület alapítói, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatói, évek óta foglalkoznak a fiatal generációk médiahasználatának kutatásával. A tábor programjaiba, tematikájába pedig ezeket az eredményeket is integrálták – mondta el Dr. Guld Ádám, a program egyik szervezője.

©

A Z-generációnak szóló táborban 11 éves volt a legfiatalabb, és 19 éves a legidősebb diák. Az egyhetes táborban minden nap más témákkal és médiafelületekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. Ezek a szervezők kutatási területeit is lefedték.

©

A különböző tematikus napok egyikén az online videózás témájában merülhettek el a diákok, Dr. Glózer Rita és Dr. Guld Ádám vezetésével. Ekkor a különböző kreatív feladatok megoldása mellett, az egyik legismertebb hazai YouTube-errel, Bánki Benivel is találkozhattak a résztvevők. Ezen kívül a nap második felében a fiatalok maguk is bepillanthattak a videó készítés rejtelmeibe, hiszen a média laborban maguk is elkészíthették saját videóblogjukat.

©
©

A hét egy másik napján a képregények kerültek előtérbe. Itt a résztvevők saját képregényeiket is megrajzolhatták és a klasszikus témák mellett, az utóbbi években nagy sikerrel futó Mangákat is érintették a beszélgetések Dr. Maksa Gyulával, az egyetem egyik professzorával.

©
©

A táborban mindenki megtalálhatta a számára érdekes programot az is, aki később ezzel szeretne foglalkozni és például újságírónak tanulna, vagy az is, akit csak foglalkoztat a média világa, esetleg a videózás vagy a gameplay-ek.

©

Ingyenes programok és ötletek a hétre: megéri kimozdulni

A héten is sok remek programon vehettek részt ingyen vagy nagyon olcsón. Hivatalosan is elkezdődött a nyár, ideje kalandozni és kirándulni. Összeszedtünk nektek pár ötletet: 1. BKK hajó Teljesen más szemszögből tekinthetsz a városra egy hajózás közben, és a bérletetek erre is használható hétköznaponként, mindenféle plusz költség nélkül.