szerző:
Eduline

A saját művészeti területükön kiemelkedő világsztároktól lehet tanulni forgatókönyvírást, filmrendezést, írást, éneklést, színészetet egy igazán minőségi formátumon.

©

Az utóbbi időben egyre több hírességről hallhattuk, hogy iskolát alapított, esetleg mentorálást vagy oktatást vállalt iskolákon és egyetemeken. Csak idő kérdése volt, hogy tehetségüket és tudásukat online osszák meg az érdeklődő közönséggel és a rajongókkal. Nem kell meglepődnünk, nyilván olyan nevekről van szó, akik esetében aligha kételkedhetünk a minőségben, melyet a Masterclass nevű oldal igyekszik értékesíteni.

A kurzusok általánosan 90 dollárért  (~25.000 forint) érhetők el, mely 25-30 foglalkozást foglal magába. Nem csak videókról van szó, feladatokat kell megoldanunk az útmutatásukkal, valamint olyan javaslatokat is kapunk, amivel a saját karrierünket építhetjük.

Színészetet lehet tanulni Kevins Spaceytől (Amerikai szépség, Hetedik, Kártyavár) és Dustin Hoffmantól (Az elnök emberei, Esőember), forgatókönyvírást Aaron Sorkintól (Híradósok, Egy becsületbeli ügy), illetve filmrendezést Werner Herzogtól (Fitzcarraldo, Nosferatu). Más művészeti ágak is képviseltetik magukat, énekoktatás terén Christina Aguilera és Reba McEntire, a szépirodalmi írás fordulatait tanulhatjuk James Pattersontól (Alex Cross-sorozat), valamint a fotózás fogásaiban Annie Leibovitz lesz a segítségünkre. Érdekesség, hogy teniszezni is megtanulhatunk Serena Williams segítségével, bár egyelőre nehéz elképzelni, hogy a nappaliban hadonásszunk a képernyő előtt egy ütővel.

A hasonló online anyagoknál elvárás, hogy valóban használható tudást adjon át. A Masterclass is törekszik erre, ám a körítés és feldolgozás módja a szórakoztatás felé tolja el a balanszot. Mivel a hasonló műfajban készült más oktató anyagok sem sokkal olcsóbbak - sőt, akadnak jóval drágábbak is -, így akár karácsonykor is megéri megajándékozni egy fiatal, ambiciózus szerettünket egy tanfolyammal.

Matthew McConaughey egyetemi oktató lesz

A színész a következő tanévtől nem csak sokoldalú játékáról lehet ismert. Az austini University of Texas a múlt héten bejelentette, hogy egykori tanítványuk, Matthew McConaughey visszatér alma materéhez - írja a Los Angeles Times . Az Oscar-díjas színész azonban nem távolodik el szakmájától, az egyetemen is filmkészítő kurzusokon tart előadásokat.