szerző:
Eduline

Ehhez képest nevetséges, hogy csak nagyjából száz éve fogadjuk el a balkezességet.

©

Az eddigi ismereteinkhez képest sokkal korábbra tehető, mikor az emberek ősei már egyértelműen előnyben részesítették valamelyik kezüket a másikkal szemben.

A Kansasi Egyetem kutatói egy tanzániai Homo habilis ((ügyes ember) leletegyüttest vizsgált meg, pontosabban a fogakat. Mint kiderült, a fogak állásából és barázdáltságából arra lehet következtetni, hogy elődeink a szájukban tartották az étel egyik végét a fogukkal, míg a bal kézzel azt kifeszítették, valamint a jobb kezükben lévő kőeszközzel elvágták (többek között a húst is így fogyasztották).

Ez a beidegződés olyannyira eluralkodott, hogy a balkezességet nagyon sokáig rendellenességként kezelték. Közel száz éve, az egykori poroszos oktatásban akár addig is merészkedtek, hogy lekötözték vagy begipszelték a balkezes diákok karját, hogy feltétlenül a jobbkezüket használják. Az ilyen esetek akár akkora traumát is jelentettek, hogy egyes diákok dadogni kezdtek.

Kilenc dolog, amit biztosan nem tudtál a balkezesekről

Tudtátok, hogy százból tizenöt ember balkezes? Vagy hogy a nőstény macskák zöme jobbkezes, míg a hím macskák általában balkezesek?