szerző:
eduline/mti

Bár a magyar utónévlista több mint négyezer keresztnevet tartalmaz, havonta átlagosan harminc-negyven kérelem érkezik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetéhez - írta szombati számában a Magyar Hírlap.

©

Az utónévbizottság a kérelmek közül átlagosan tíz-tizenötöt bírál el pozitívan. A cikk szerint az elmúlt időszakban az elutasított női nevek közé került többek között a Fenyő, a Főni (a főnökből), a Gyémi (a gyémántból), a Táblácska és a Cukorka. A fiúnevek között például az Ádmány (Ádám+adomány), és a Balaton Jinx felvételét utasította el az öttagú grémium, amelynek tagjai között nyelvtörténész és stilisztikával foglalkozó szakember is van.

A két legfontosabb szempont, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyezni, illetve hogy fiúnak csak fiú-, lánynak csak lánynevet lehet adni.

Raátz Judit, az MTA tudományos munkatársa, névkutatója a lapnak arra is kitért, hogy a visszautasításnál előfordult, hogy a legfelsőbb vezetőknek írtak a szülők, de olyan is volt, aki Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult. "Fellebbezésre nincs lehetőség, de ha valaki újabb információkkal rendelkezik a névről, azt elküldheti, illetve a kérelmet újra be lehet nyújtani, és alkalomadtán sikerrel is jár a kitartás" - tette hozzá.