szerző:
Eduline

Hány pontot kaphattok a felsőoktatási felvételin, ha korábban szakirányú vagy felsőfokú szakképesítést szereztetek? Melyik bizonyítványt lehet beszámítani? Pontszámítási sorozatunk következő része.

©

Alap- és osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen 24 többletpontot kaphattok a felvétellin az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – a listát a felvételi tájékoztatóban nézhetitek meg. Fontos: az orvos- és egészségtudomány képzési területen belül csak az egészségtudományi szakokon lehet kapni többletpontot a szakképesítésért.

Ha mesterképzésre jelentkeztetek, a szakot indító tanszék dönt arról, hogy kaphattok-e többletpontot, és ha igen, mennyit.

Minden a felvételiről

A legfontosabb dátumok

Mit kell tennetek, ha még nem kaptátok meg a regisztrációs csomagot?

Az érettségi pontok kiszámítása

Számítanak-e az év végi jegyek?

Hány pont jár a tanulmányi versenyeken elért eredményért?

Hány pont jár hátrányos helyzet, fogyatékosság és gyermekgondozás címén?

Többletpontok nyelvvizsgáért

Hány pont jár a sportversenyeken elért helyezésért?

A szakképesítés száma alapján érdemes ellenőrizni, tényleg beszámítható-e: többletpontot azokért az OKJ-szakképesítésekért kaphattok, amelyek nyolc számjegyűek és 54-gyel vagy 55-tel kezdődnek, a 15 számjegyűek közül pedig azokért, amelyek 54-gyel vagy 55-tel kezdődnek, és a 12-13. szám 00, illetve azokért, amelyek 12-13. száma 54 vagy 55. Hogyan változnak a pontszámítás szabályai az alap- és osztatlan szakokon? Összefoglalónkat itt találjátok, a felsőfokú szakképzések pontszámítási szabályairól itt, a mesterképzésről pedig itt olvashattok.