szerző:
Eduline

Milyen lenne, ha egy részeg este után úgy ébrednél, hogy miattad áll romokban a tőzsde és eltapsoltál félmilliárd dollárt?

Egészen vicces okai voltak annak, hogy 2009-ben megőrült a nyersolaj ára és pár óra leforgása alatt 73,5 dollárról 66,5-re zuhant. (Ez nem tűnhet soknak egy laikusnak, de a nyersolaj árfolyamában egyetlen dollár változás a teljes világpiacon 175 millió dolláros kilengést okoz.)

Hogy mi okozta ezt a nagy változást? Az ok igen prózai: egy londoni bróker irgalmatlanul berúgott. Steve Perkins 11 éve dolgozott már a PVM Oil Futures cégnél, ám arra még ennyi idő után sem volt jogosultsága, hogy magától kössön üzletet, csak a céges ügyfelek megbízásából kereskedhetett.

2009-ben a cég egész hétvégés csapatépítőt tartott, ahol mindenki eléggé berúgott. Perkins úgy gondolta, a másnaposság legjobb ellenszere, ha tovább iszik, így hétfőn a munkahelyén is ezt követte. Ez napközben nem is nyomta rá a bélyegét a munkavégzésére, simán levezényelt egy 8 millió dolláros üzletet.

Csakhogy hazament és a laptopjáról tovább folytatta a kereskedést, de már a saját szakállára. Hajnali fél kettő és háromnegyed négy között összesen 520 millió dollárért vásárolt fel a világ árutőzsdéiről 7 millió hordó (1,1 milliárd liter) nyersolajat. Akkoriban ez Szaúd-Arábia napi kitermelésének a dupláját, a világ olajpiacai napi forgalmának 69%-át jelentette -írta az Index.

Reggel még küldött egy sms-t a főnökének, hogy nem érzi jól magát, nem menne be dolgozni, aztán mély álomba merült. Két órával később pánikszerűen keltették fel a cégétől, mert senki sem tudta, mi történt. A baj az, hogy ezzel Perkins is így volt, azt állította, totálisan kiütötte magát, semmire sem emlékszik, így arra sem, hogyan tapsolt el félmilliárd dollárt.

A részeges brókert természetesen kirúgták, a brit pénzügyi felügyelet eltiltotta, és 72 ezer font büntetést szabott ki rá. A PMV 10 millió dolláros veszteséggel megszabadult a rengeteg felvásárolt olajtól, ami elvitte az egész évi nyereségét, sőt, 7 millió dolláros mínuszba lökte az év végi mérleget. Perkins elment egy alkoholistáknak tartott rehabilitációs programra, és egy évvel később felvette egy svájci brókercég oktatónak. Azt nyilatkozták, Perkins jó szakember, és jó ember, aki egyszer csinált egy nagy hülyeséget, de megérdemel még egy esélyt.