szerző:
Eduline

Lehet, hogy már kezdetét is vette a nagy albérletvadászat, miután megtudtátok, hogy felvettek titeket az egyetemre, de mielőtt fejvesztett keresgélésbe és szerződéskötésbe kezdenétek, néhány fontos dolgot tudnotok kell.

©

Először is a szerződés. Nagyon fontos, hogy írásban kössetek bérletiszerződést, mely tartalmazza:

  • a bérlő és a bérbeadó adatait,
  • az ingatlan adatait,
  • a lakbér pontos összegét, (mikor, milyen formában kell fizetni)
  • közüzemi díjak, közös költség fizetése (mikor, milyen formában, kinek kell fizetni),
  • ad-e kauciót a bérlő (ha igen, akkor mennyit és mikor),
  • a szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan),
  • felmondásra vonatkozó rendelkezéseket,
  • bérlő és bérbeadó jogait és kötelezettségeit,
  • listát a lakásban található tárgyakról és azok állapotáról, mérőóraállások rögzítését,
  • hol és mikor jött létre a szerződés (keltezést), aláírásokat.

Másodszor, nem árt tudni, hogy mi történik akkor, ha a szerződést felmondjátok. A bérleti szerződést mind a bérbeadó, mind a bérlő bármikor megszüntetheti. Ilyenkor alkalmazható a felmondási idő. Ha a szerződésben felmondási időként mondjuk 30 nap szerepel, a tulajdonos miután bejelentette, hogy felbontja a szerződést, 30 napig még nem rakhatja ki a lakásból a bérlőt. Azonban ha a másik fél bont szerződést, akkor a bejelentést követő 30 napig még fizetnie kell a lakás költségeit és a bérleti díjat.

Mi az a kaució?

A kaució azt jelenti, hogy a tulajdonos egy előre megbeszélt összeget ( legtöbbször 1-2 havi lakbért) megőrzi, és ha a szerződés megszűnéséig semmilyen kárt nem okoz a bérlő a lakásban, rendesen fizeti a bérleti díjat, a rezsi költségeket, akkor a kiköltözéskor az összeg visszajár. Ez az összeg általában lelakható, azaz a kiköltözés előtti utolsó 1-2 hónapban kiváltja a bérleti díjat.

©

Harmadszor, ha már tisztában vagy a jogi dolgokkal, akkor egy kis információ a hirdetésekhez: mindig pontosan olvassátok el őket, ha valami nem világos, akkor kérdezzetek. Fontos, hogy mielőtt még elutaztok megnézni a lakást, már tudjátok, hogy milyen paraméterekkel és felszeretséggel hirdetik az adott lakást. Ha nincs kép mellékelve, akkor kérjetek a hirdetőtől. Érdemes megkérdezni (ha nincs feltüntetve), hogy mennyi a havi rezsi és a közösköltség, hogy bútorozott vagy gépesített-e a lakás.

Végül, mielőtt belekezdenétek a keresésbe, mindenképpen szerezzetek be egy magyar-magyar szótárt, amivel majd magabiztosan értelmezhetitek a hirdetéseket.

Zseniális magyar-magyar szótár albérletkeresőknek

Nem csak más országok nyelvein lehet megtanulni. Ha elég kitartó vagy, magyarról magyarra is tudsz fordítani bizonyos kifejezéseket. A szeretlekmagyarorszag.h u tette közzé egy leleményes albérletkereső felfedezéseit a hirdetésekről. Valószínűleg ennek segítségével te is könnyebben tudsz majd tökéletes albérletet találni (vagy legalábbis rájönni arra, mi az, amit biztosan nem akarsz).