szerző:
Eduline

Tíz hallgatói csapat részvételével zajlott le a kilencedik alkalommal nagy sikerrel megrendezett robotépítő verseny a Műegyetem aulájában.

©

Idén kilencedik alkalommal mutathatták be saját fejlesztéseiket az önállóan épített és működő (autonóm) robotjárművekkel, azaz átalakított modellautókkal a Műegyetem Q épületének aulájában. A RobonAUT 2018 elnevezésű viadalon tíz, a Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék mesterképzéses hallgatóiból álló, legfeljebb három fős csapat küzdött a győzelemért.

©

A műegyetemi kihívás lényege, hogy a versengő csapatoknak úgy kell átalakítaniuk egy játékautót, hogy az képes legyen kikerülni a pályán felállított akadályokat emberi beavatkozás nélkül a lehető legrövidebb idő alatt. Az út elrendezését nem, de az alkotó elemeit – a párhuzamos parkolást, az utánfutóval közlekedést, az elsőbbségadást a gyalogosnak, a körforgalmat, a libikókát, a forgó hordót és az ún. „útonálló” drónt – ismerik a résztvevők. A viadal alatt tilos bármilyen kommunikáció a robot és a külvilág között. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével az elhelyezett kivetítőn és az interneten valós időben követhetik az eseményeket, a járművek szemszögéből is - írja az egyetem az oldalán.

©
©

A BME évek óta tudatosan nyomon követi a robotika újításait, ami a mérnökképzésben gyakorlati ismeretek formájában is megjelenik. E törekvések közelmúltbeli látványos eredménye, hogy a Costa Ricai World Robot Olympiad 2017 decemberi döntőjében a műegyetemi mérnökhallgatók robotkészítő csapata a világ második legjobbja lett 

Taroltak a világversenyen a BME-s hallgatók, ezüstérmet szereztek

A világ második legjobbja lett a műegyetemi mérnökhallgatók robotkészítő csapata a World Robot Olympiad Costa Rica-i döntőjében - írja az egyetem. Az autonóm robotok versenyén minden évben új témát hirdetnek meg a mérnökszakos hallgatók számára.