szerző:
Eduline

Egyre több nő jelentkezik valamilyen OKJ-tanfolyamra a diploma megszerzése után, legtöbben valamilyen irodai, pénzügyi képzést választottak - derült ki a Perfekt Zrt. felmérésből.

©

Míg a férfiak között továbbra is az ipari képzések a legnépszerűbbek, a legtöbb nő társadalombiztosítási ügyintézőnek jelentkezett 2015-ben. Összesen másfélszer többen nő jelentkezett, a dobogóra a bérügyintézői és a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés fért fel - tavaly óta nem történt változás az első háromban. Látványoan nő a népszerűsége a hat helyet előre ugró pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzésnek, amely közel négyszer annyi jelentkezőt vonzott tavaly, mint az előző évben.

A fizikai munkák között a 2014-es listán szereplő konyhai kisegítő helyett 2015-ben a sportedzői OKJ-s képzés iránt volt kiemelkedő az érdeklődés.

A toplista
  1. Társadalombiztosítási ügyintéző
  2. Bérügyintéző
  3. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
  4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
  5. IFRS mérlegképes könyvelő
  6. Államháztartási mérlegképes könyvelő
  7. Sportedző
  8. Pénztárkezelő és valutapénztáros
  9. Adótanácsadó
  10. Számviteli ügyintéző

A Perfekt adatai szerint egy átlagos OKJ-s hallgató 25 és 34 év közötti, nő, és minimum középfokú végzettséggel rendelkezik. Kiemelkedő, hogy több mint kétszer annyi nő választott 2015-ben OKJ-képzést, mint férfi - ezt persze befolyásolhatja a cég képzéskínálata. Nőtt az OKJ-s képzésben résztvevők száma az összes korosztályban, és bár továbbra is sokan jelentkeznek a középiskola elvégzése után, a legnagyobb számban a 25 és 34 év közötti nők iratkoztak be.

Tiszta víz a pohárban: Így jelentkezhetsz ingyenes OKJ-képzésre

Számos módosítás jelent meg idén az OKJ-képzések terén, segítünk eligazodni a változásokon.

Az, hogy az OKJ-s képzésre jelentkezők kiugróan nagy arányban a 25-34 közötti korosztályból kerülnek ki, azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik elvégzése vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát. Hozzáteető, hogy egy OKJ-oklevél az egyetemi felvételi eljárásban is pluszpontot érhet.

Kiss J. Tamás, a Perfekt oktatási szakértője szerint ennek oka, hogy a rövid és rugalmas képzési időnek köszönhetően az OKJ-s képzések remek alternatívát és piacképes tudást kínálnak azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni saját szakmájukban, vagy szülési szabadságuk után nincs lehetőségük visszatérni eredeti foglalkozásukhoz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!