szerző:
Eduline

Ti is úgy tanultátok vagy hallottátok, hogy a Nap sárga, a Vénusz meg a Föld ikertestvére? Elég sok tévhit kering még mindig.

©

A Föld a Vénusz ikertestvére: ez azért volt népszerű gondolat, mert a két bolygó hasonló gáz- és porfelhőből alakult ki, hasonló a méretük és a kémiai összetételük is. Azonban kiderült, hogy a Vénusz légnyomása olyan, mint a Földön az óceánok mélyén, a felszíni hőmérséklet pedig 500 Celsius-fok körül van. Így nem lenne élhető bolygó az emberek számára.

Sokan hiszik azt, hogy a Hold egyik oldala sötét – ez azért alakult ki, mert mindig csak az egyik oldalát látjuk a Holdnak. Egyébként újholdkor a másik oldalát is megvilágítja a nap.

Ezeket is el kell olvasnod

A történelem nagy pillanatai sosem látott szemszögből

Meddig élnéd túl egy koporsóban, ha élve eltemetnének?

Újra egy magyaron a világ szeme: bebizonyította Einstein elméletét

Először sikerült elkapni ezt a pillanatot: a NASA hihetetlen felvételt közölt

Ez sem úgy van, ahogy az iskolában tanultuk

Ez a hat ember mentette meg a világot egy nagy katasztrófától

A filmekben a meteorokat mindig úgy ábrázolják, hogy zuhanás közben tűzcsóvákat húznak maguk után, így elterjedt az a nézet, hogy a meteorok forrók. Pedig igazából az abszolút nulla fokhoz, tehát a mínusz 273,15 Celsius-fokhoz közelít a hőmérsékletük.

A Nap sárga – ez sem igaz, a Nap ugyanis fehér színű, csak saját légkörünk miatt látjuk sárgának. Az űrből már egyértelműen fehérnek látszik – írta a hvg.hu.

Hang az űrben – a Star Wars-filmekből is megszokhattuk, hogy az űrbéli csatajelenetek nagy zajjal járnak, de az a helyzet, hogy a hang nem terjed az űrben. A hang terjedéséhez ugyanis kell valamilyen közvetítő közeg, például levegő vagy akár víz, de az űrben ugyebár ilyen nincs.