szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felnőttképzőknél nagy a roham az év utolsó napjaiban, a szakképzés átalakítása miatt ugyanis december 31-ig hirdethetnek tanfolyamokat a régi rendszerben.

Októberben 130 százalékos, novemberben 102, decemberben pedig 191 százalékos volt az érdelődőszám növekedés a 2019-es adatokhoz képest

- mondta el az Eduline-nak a TanfolyamOKJ felnőttképzéskereső oldal, hozzátéve ezek az érdeklődőszámok, a beiratkozók száma a visszajelzések alapján a fenti értékek 20-25 százaléka, a megnövekedett érdeklődést a képző központok is érzékelik.

Nem is csoda, hiszen annak, aki még a régi rendszerben szeretne szakmát szerezni, annak még idén meg kell találnia a tökéletes képzést és jelentkeznie is kell az OKJ-s képzésre. 2021-től ugyanis a képzési rendszer teljesen átalakul, a hagyományos OKJ-s lista megszűnik, ezzel pedig eltűnnek, összeolvadnak a korábbi képzések.

Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A megrendelésért kattintsatok ide.

A képzést indítók szerint a növekedés egyik legnagyobb oka egyértelműen a 2020-as év végi határidő közeledése, ez különösen a decemberi adatokból látszik. Az intézményekben és cégeknél az eddigi években decemberben jelentősen esett a forgalom, nagyjából az előző havi felére, idén ezt a csökkenést nem tapasztalták, a decemberi érdekldőszám nagyjából a novemberi szintet hozza.

A csoportok folyamatosan telnek be, és a képzők a közelgő határidő miatt már nem tudnak újabb időpontokat kiírni, így minden egyes nap szűkül a kínálat, és egyre kevesebb tanfolyamra lehet jelentkezni

- tette hozzá a felnőttképzéskereső oldal. Szerintük a túljelentkezést jól érzékelteti, hogy két hónapja még 1500-nál több tanfolyam közül választhattak a jelentkezők, de az iskolák véges kapacitása miatt ez nem egészen két hónap alatt a négyötödére csökkent. De hasonló a helyzet a legtöbb képzési központban is, az utolsó jelentkezési - vagy már korábban elindult képzéseknél a csatlakozási - határidő, ugyanis december 31.

Mit lesz a szakképzéssel 2021-ben?

A szakképzésben nemrég bevezetett változások nem csak a továbbtanulás előtt álló általános iskolások és a pályamódosítást tervező felnőttek terveit írhatják újra, a tanfolyami formában megszerezhető szakmákat és a duális képzéseket is érintette. A 766 szakmát tartalmazó OKJ-s képzéseket jövőre a 174 államilag elismert, iskolarendszerű alapszakma váltja fel. Sok képzés egybeolvad vagy megszűnik. Tehát 2021-től aki valamilyen szakmát szeretne megtanulni, már csak ebben a rendszerben teheti. Vagyis aki fodrásznak, pincérnek, kertésznek, járműfényezőnek vagy éppen kéz- és lábápolónak készül, annak be kell majd iratkoznia valamelyik technikumba vagy szakképző iskolába, nappali vagy esti tagozatra.

Persze a még most megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű bizonyítványnak számítanak a szakképzés rendszerének megváltozása után is. Januártól ugyanakkor a munkaerőpiaci felnőttképzésben elválik egymástól az oktatás és a vizsgáztatás. A felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, így aki államilag elismert bizonyítványt szeretne, annak valamelyik akkreditált vizsgaközpontban külön is le kell majd vizsgáznia.

Ezen felül továbbra is ingyenes két szakma megszerzése nappali vagy esti tagozaton (azok is állami támogatással tanulhatnak, akiknek érettségijük vagy diplomájuk már van), emellett egy rövidebb ciklusú, szakképző intézményben szervezett szakmai képzést is ingyen lehet elvégezni. Illetve új diákhitel jön majd, amit a szakképzésben tanulók vehetnek majd fel.

Kíváncsiak vagytok, mik a legnépszerűbb képzések? Itt megnézhetitek a technikumi képzéseket, itt pedig a szakközépiskolában tanulható top-szakmákat.

A HVG Szakképzés 2021-es kiadványát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!