szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint.

A portál közleménye szerint még a 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több a kiadó lakás, illetve ház - írja a hvg.hu.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható. Elmondta, a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt.

Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.

Az adatok szerint a legtöbb egyetemvárosban is kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek, mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban jelentősen, 9 százalékkal csökkentek az árak az elmúlt hónapban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!