szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdenétek valamilyen ingyenes OKJ-s képzést, de nem tudjátok, hogyan működik a rendszer? Megmutatjuk, hogy melyik OKJ-s képzéseket támogatja az állam.

Pontosan kétféle OKJ-s típus közül választhattok: vannak a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzések, illetve az iskolarendszeren kívül is tanulhattok. A két típus közül azonban csak az iskolarendszerű képzéseket végezhetitek el ingyen - ezek indulhatnak nappali, esti vagy levelező formában is. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák indítják, de néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Az iskolarendszeresen kívüli tanfolyamokért fizetni kell (a tandíjat a képzést szervező iskola határozza meg), ám előnyük, hogy rövidebbek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz.

Hol találhatók ezek a képzések?

A különböző OKJ-s képzéseket az Országos Képzési Jegyzékben találjátok meg. A jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák megszerzését nem támogatja az állam, míg a többi képzés ingyenesen elvégezhető - ha csak ezek érdekelnek titeket, a szakképzési centrumok kínálatát nézzétek meg.

Mikor indulnak az ingyenes OKJ-s tanfolyamok?

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami (vagyis iskolarendszeren kívüli) rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

OKJ-tanfolyam lépésről lépésre: így találhatjátok meg az induló képzéseket

Belekezdenétek valamilyen OKJ-s képzésbe? Mutatjuk, hogyan találhatjátok meg a számotokra legjobbat.