szerző:
Eduline

Ellophatatlan kerékpárt, pókruhát és randidrogokat felismerő körömlakkot is terveztek az elmúlt években egyetemisták-főiskolások. A legizgalmasabb, diákok által megálmodott találmányokat a Buzzfeed gyűjtötte össze.

1. Ellophatatlan bicikli

Három chilei diák találta ki az ellophatatlan biciklit: magát a vázat kell szétszedni és lakatként használni - ha valaki megpróbálja ellopni, teljesen használhatatlanná válik. A tervezők szerint a modell két év múlva már a boltokban lesz. Chile fővárosában, Santiagóban egyébként évente 106 ezer biciklit lopnak el.

2. Pókruha

A Utah State University mérnökhallgatói egy olyan ruhát terveztek, amellyel kevesebb mint egy perc alatt felérhetnek egy épület csúcsára. Méghozzá kötelek nélkül, egy beépített, vákuumszerű szerkezettel. Ezek a fiatalok milliókat keresnek egy-egy jó ötlettel, ők pedig egy népszerű appnak köszönhetően gazdagodtak meg.

3. Körömlakk - randidrogok ellen

A körömlakk felismeri az italba kevert randidrogokat. A North Carolina State Universityn tanuló feltalálók - mindegyikük férfi - szerint csak az italba kell meríteni egy ujjat, a lakk színe droggal érintkezve megváltozik. A diákok egy 11 ezer dolláros versenyt is megnyertek az egyetemen, sokak szerint azonban a termék az áldozatok vállára helyezi a megelőzés terhét. A Fehér Ház megbízásából végzett kutatás szerint ötből egy nőt zaklatnak szexuálisan az egyetemen, ezt azonban mindössze 12 százalékuk jelenti.

4. Víztisztító korong

A University of Virginia alapszakos hallgatói találták fel a PureMadit, amelyből ezüstionok szabadulnak fel, így megtisztítják a vizet. A terméket 2013 óta tesztelik.

5. A 30 másodperces telefontöltő

A University of California Santa Cruz diákja, Eesha Khare tavaly az állami tudományos vásáron is bemutatta a találmányát, amely alapján az Intel szerint akár autós akkumulátorhoz is tervezhetnek majd töltőt.

6. Agyrázkódás-felismerő csipesz

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) hallgató egy olyan csipeszt terveztek, amely figyelmezteti a szülőket és a tanárokat, ha a gyerek agyrázkódást, illetve más, komoly fejsérülést szenved. A feltalálók augusztusban, a Kickstarteren indítottak kampányt, hogy finanszírozni tudják a termék gyártását.

7. Automatikus macskaetető

A University of Wisconsin diákja által elképzelt szerkezet egy héten keresztül képes kimérni az eledelt a macskáknak - előre beállított időközönként adagolva az ételt.

8. Vízmentes WC

Ez a találmány sok országban megoldást jelenthet a higiéniai problémákra, itthon pedig a fesztiválszezonban lehetne hasznát venni. Az Észak-Karolinai Egyetem hallgatója, Liz Morris által megálmodott találmánnyal a WC tartalma a lefolyó helyett egy zacskóba kerül, amelyet egy madzaggal össze lehet húzni, majd kidobni. A WC-t ezután kis golyócskák tisztává teszik, és a szagokat is megszüntetik.

9. Vérveszteséggátló gél

A Veti-Gelt Joe Landolina, a New York University hallgatója találta fel elsőévesként. A termék másodpercek alatt beindítja a véralvadást, még akkor is, ha artériát vagy belső szervet érint a sérülés.

10. Nyomtatott smink

Grace Choi, a Harvard Business School diákja találta fel a Mink nevű, 200 dollárért (körülbelül 50 ezer forintért) megvásárolható nyomtatót, amellyel bármilyen, az interneten található színben lehet szemhéjpúdert, rúzst vagy szájfényt készíteni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!