szerző:
Eduline

Lassan vége az emelt szintű szóbeli érettségiknek, sok végzős azonban már most látja, hogy a vizsgák nem egészen úgy sikerültek, ahogy szerették volna. Mit lehet ilyenkor tenni?

A gyenge érettségi eredményeket produkáló, de egyetemre vagy főiskolára felvételizőknek a pontduplázás jelenthet megoldást.

1. eset: a kiválasztott szakon kötelező tárgyakból jól sikerült az érettségi, de az egyéb tárgyakból nem

Ilyenkor viszonylag egyszerű a helyzet. A felvételizők a többletpontok nélküli összpontszámukat kétféleképpen számolhatják ki: vagy összeadják a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot, vagy megduplázzák az érettségi pontszámot (maximum 200 pont).

Mi az az érettségi pontszám? Meg kell nézni, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak. Most csak annak a két tárgynak a százalékos eredményét vegyétek figyelembe, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni - egy 62 százalékos érettségi 62 pontot ér, egy 91 százalékos 91 pontot) -, összesen maximum 200-at.

Így változnak a felvételi pontszámítási szabályai 2017-ben

Elstartolt a 2017-es felvételi, és az idén is változik néhány pontszámítási szabály. Íme, így kalkulálhattok a pontjaitokkal, ha alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek. 1. lépés: a tanulmányi pontszám Először a középiskolai bizonyítványotokat kell elővennetek (ha végzősök vagytok, gondoljátok át, milyen jegyekre számíthattok év végén, és azzal számoljatok - ha változnak az eredmények, májusban újra kalkulálnotok kell).

A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amellyel több pontot szereztek, ezt nem kell külön kérvényezni. Vagyis ha például orvosi képzésre jelentkeztetek, a biosz- és a kémiaérettségi jól is sikerült, de matekból, magyarból vagy töriből nem brillíroztatok, nincs ok az aggodalomra, hiszen így valószínűleg automatikusan az érettségi pontszámotokat fogják duplázni (vagyis sem a középiskolai jegyeitek, sem a többi tárgy érettségi eredménye nem számít majd).

2. eset: pont a kötelező tárgyakból nem sikerült jól az érettségi

Ilyenkor már nehezebb a helyzet - ebben az esetben nyilván az a kedvezőbb számítási mód, ha összeadják a tanulmányi pontszámot és az érettségi pontszámot. Vagyis ilyenkor is számít az adott szakon kötelező két tárgy érettségi eredménye, de egy-egy rosszabb vizsgaeredménnyel nem veszíthettek annyira sok pontot. Persze nem mindegy, milyenek voltak a középiskolai jegyeitek, és hány százalékos lett (lesz) a többi tárgyból az érettségitek.

A 2017-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.