szerző:
Eduline

Milyen szóbeli vizsgára készülhetnek azok a diákok, akik nem szerezték meg a maximális pontszám legalább 25 százalékát? Utánajártunk.

©

„A középszintű szóbeli vizsga tételsorának összeállításáról a vizsgabizottságot  működtető intézmény gondoskodik, amennyiben a vizsgázó csoportban van szóbeli vizsgázó” – írja tájékoztatójában az Oktatási Hivatal, hozzátéve: a szóbeli vizsgára kétszer annyi tételt kell készíteni, mint amennyien a szóbeli vizsgázók vannak, de a  tételek száma nem lehet 10-nél kevesebb vagy 20-nál több.

A szóbelin függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt lehet használni a középszintű szóbelin. 

A 2019-es matekérettségire készültök?

Ha emelt szintű matekérettségire jelentkeztetek, ezt a kurzust nektek ajánljuk: az emelt szintű szóbeli tételeket nézhetitek át 26 leckén keresztül. Ha kérdésetek lenne, akkor az oktató szívesen válaszol az általános és kurzushoz kapcsolódó kérdéseitekre is. Ha szeretnétek gyakorolni az utolsó hónapban, a kurzus áráról és a részletekről bővebben itt olvashattok.

Ha a középszintű matekérettségin a négyes vagy az ötös a cél, ezt a harmincrészes videós sorozatot ajánljuk (az áráról és a részletekről itt találtok bővebb infót). Ebben a videósorozatban tíz részen keresztül (a részek kb. 25-30 percesek) gyakorolhatjátok a 2-3 pontos érettségi feladatokat, amelyeknek a megoldása elegendő lehet ahhoz, hogy meglegyen a kettes. Azoknak pedig, akik a hármast-négyest találják reális célnak, ezt az online kurzust ajánljuk.

Itt találjátok a középszintű matekérettségi, itt pedig az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldását.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a matekérettségiről.

Mit tartalmaznak a szóbeli tételek?

A tételek három egyszerű, az elméleti anyagot ellenőrző kérdést (definíció, tétel kimondása, vagy „ezek közvetlen alkalmazását megkívánó egyszerű feladatot), valamint három feladatot.

Az Oktatási Hivatal hozzáteszi: a tétel a vizsgázónak önállóan kell kifejtenie, közbekérdezni csak akkor lehet, ha teljesen helytelen úton indult el a vizsgázó vagy nyilvánvaló, hogy elakadt.

Az értékelés szempontjai:

1. Az elméleti kérdések összesen: 15 pont
2. A három feladat összesen: 30 pont
3. Önálló teljesítményre való képesség, a feladatok logikus előadása, illetve a matematikai kommunikációs képesség: 5 pont

„Azt, hogy a harmadik szempont szerinti 5 pontból mennyit kap a vizsgázó, annak a mérlegelésével kell eldönteni, hogy  a  vizsgázó  milyen  mértékben  tudott  önállóan  megbirkózni  a  kérdésekkel,  illetve  a feladatokkal; ha segítő kérdésekre volt szüksége, azokat megértette-e és a feleletében fel tudta-e használni. A szóbeli vizsgát is tett vizsgázó végső értékelése az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes pontszáma alapján történik” – írja az OH.

Ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében.

Magabiztos függvénytáblázat-használattal meg lehet szerezni a kettest a középszintű matekérettségin.

Itt vannak a matekérettségi megoldásai: az összes feladat és válasz egy helyen

13 órakor elkezdtük közzétenni a matekérettségi nem hivatalos megoldásait - itt egy helyen megtaláljátok az összes feladat megoldását. A középszintű matekérettségi első, rövid kérdésekből álló részének nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg. A második rész - kötelezően megoldandó - feladatainak megoldásait innen tölthetitek le. A három választható feladat megoldása: 16-os feladat, 17-es feladat, 18-as feladat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Matekérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt! Tudósítás percről percre

Kedden a közép- és emelt szintű matekvizsgákkal folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon. Az Eduline-on ma is mindent megtaláltok: beszámolunk a legfrissebb hírekről, a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk, és persze az írásbeli után jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal. A matematika érettségi nap támogatását köszönjük a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának.