szerző:
Eduline

A hiánypótlási felszólításban 8 nap szerepel határidőnek a dokumentumpótlásra, míg a felvi.hu honlapján az áll, július 9-ig lehet feltölteni a bizonyítványokat. Most akkor melyikhez kell tartanotok magatokat? Itt a válasz.

©

Többen is jeleztétek nekünk, hogy hiánypótlási felszólítást kaptatok, melyben az állt, haladéktalanul, de legkésőbb a levél kézhezvételétől számított 8 napon belül töltsétek fel a dokumentumaitokat, miközben a felvi.hu és az Oktatási Hivatal honlapján is az szerepel, hogy erre július 9-ig van lehetőségetek. A felvi.hu-ra megjelent egy cikk a hiánypótlásokról.

A felvi.hu szerint a legfontosabb, hogy ne halogassátok a hiánypótlást: ha az adott dokumentum már birtokunkban van, a szabályok szerint a hiányt haladéktalanul, de legkésőbb a kézhezvételtől számított 8 napon belül pótolni kell. Ha még nem rendelkeztek a kérdéses dokumentummal, akkor legkésőbb 2015. július 9-ig pótolhatjátok a hiányokat. Azt fontos megjegyezni, hogy a már feltöltött dokumentumokat nem kell még egyszer felölteni, azokkal nincs további teendő.

Az alábbiakban a hiánypótló levelekben foglaltak helyes értelmezéséhez nyújtunk segítséget. Nézzük sorban az egyes dokumentumtípusokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Középiskolai bizonyítvány

Alapképzésen, osztatlan mesterképzésen, felsőoktatási szakképzésen a pontszámítási módszerek egyike a tanulmányi pontok számításának lehetősége.

Hiánypótlási felszólítást többek közt azok kaptak, akik középiskolai bizonyítványuk egyik oldalát sem küldték még be, holott jelentkezéskor rögzítettek érdemjegyeket – vagy akik bár küldtek bizonyítvány oldalakat, ám azokból tanulmányi pont még nem számítható (mert valamely év végi oldalak még hiányoznak, vagy a beküldött középiskolai bizonyítvány oldalak valamely okból elutasításra kerültek. Az elutasítás indokát tartalmazza a felszólító levél, de az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában is megtekinthetők.)

Fontos hangsúlyozni, hogy tanulmányi pontok számítása nem kötelező! A felvételi összpontszám meghatározható érettségi pontok kétszerezése alapján is, tehát a hiányt nem szükséges pótolni annak, aki bizonyos abban, hogy az érettségi pontok kétszerese számára kedvezőbb eredményt jelent, ezért nem szeretné, ha a központi pontszámító algoritmus mindkét módon meghatározná pontszámát és azokból automatikusan a jobb variációt venné figyelembe, valamint azoknak, aki felsőfokú oklevéllel rendelkezik és - amennyiben erre az adott felsőoktatási intézmény lehetőséget ad - felvételi összpontszámát korábbi felsőfokú oklevelének minősítése alapján szeretné meghatározni.

A középiskolai tanulmányaikat 2015-ben befejezők sok esetben az érettségi bizonyítvány kiosztásakor kapják meg az utolsó év végi bizonyítványt is, ami megnehezíti és késlelteti a dokumentumok feldolgozását. Az Oktatási Hivatal az elmúlt héten felhívta az iskolák figyelmét, hogy lehetőség szerint az utolsó év végi bizonyítványt osszák ki az érettségi bizonyítvány előtt. Aki a középiskolai bizonyítványát ki tudja kérni az intézménytől, annak javasolják, hogy tegye meg, és minél hamarabb csatolja a jelentkezéséhez, ne várja meg vele, amíg az érettségi bizonyítványát is kézbe vette.

Érettségi bizonyítvány

Alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetében minden szakon a felvétel feltétele a középfokú végzettség (érettségi) igazolása. Éppen ezért az ilyen típusú dokumentumokat mindenképpen pótolni szükséges, bármilyen képzési terület szakjára jelentkezik a felvételiző.

Ha a jelentkező felsőfokú oklevéllel rendelkezik és - amennyiben erre az adott felsőoktatási intézmény lehetőséget ad - felvételi összpontszámát a korábbi felsőfokú oklevél minősítése alapján szeretné meghatározni, akkor az érettségi bizonyítvány beküldésre természetesen nem kötelező.

A középiskolai tanulmányaikat 2015-ben befejezők esetében a végső dokumentumpótlási határidő 2015. július 9., hiszen az érettségi bizonyítványokat majd csak június utolsó, július első hetében kapják kézhez, viszont javasoljuk, hogy kézhez vételt követően minél hamarabb csatolják jelentkezésükhöz.

Felvételi 2015

Kik jelentkezhetnek a pótfelvételire?

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Ilyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

A törölt szak helyett fel lehet venni egy másik képzést?

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2015-ös felvételin

Ők már biztos nem tanulhatnak tovább az egyetemen

Felsőfokú oklevél

Mesterképzésre történő jelentkezés esetében kötelező a bemeneti feltételeknek megfelelő felsőfokú végzettség igazolása. A 2015. június végén, július elején államvizsgázók a hiánypótlás legvégső határidejéig, 2015. július 9-ig küldhetik be oklevelük másolatát. A felsőfokú végzettséget esetükben igazolni lehet oklevéllel, vagy - ha az egyetem, főiskola a fenti időpontig az oklevelet még nem állította ki - a felsőoktatási intézmény által kötelező formanyomtatványon kiállított oklevél-igazolással. Utóbbi azt igazolja, hogy a jelentkező záróvizsgáit teljesítette, rendelkezik az oklevél kiállításához szükséges nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagyis az oklevél kiállítása folyamatban van. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 51.§ (3) bekezdése alapján az oklevél-igazolás csak akkor fogadható el, amennyiben azt a jelentkező számára legfeljebb a 2015. július 9-ét megelőző harminc napban állították ki, a korábban oklevelet szerzettek kötelesek az oklevél másolatát benyújtani!

Ha a jelentkező már rendelkezik az oklevéllel – azaz nem most fogja befejezni tanulmányait és államvizsgázni – akkor a felszólításban szereplő 8 napon belül csatolja jelentkezéséhez az oklevele másolatát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!