szerző:
Eduline

Az idei felvételin 280-nál húzták meg a minimumponthatárt, ami azt jelenti, hogy még fizetős képzésre sem kerülhet be senki, ha ennél kevesebb pontja van. Ennél magasabb ponthatárt azonban megállapíthatnak az egyetemek.

©

A felvételi tájékoztatóban az áll: 280-nál magasabb ponthatár azokon az alap- és osztatlan szakokon alakulhat ki, amelyekre a kapacitásnál (ez a szám jelzi, hogy hányan kezdhetik el tanulmányaikat szeptemberben az adott képzésen) többen jelentkeztek, ezért a felvételizőket rangsorolni kell. Ahol a jelentkezők száma a kapacitásszámot nem éri el – például a 200 férőhelyes képzést csak 100-an jelölték meg –, ott a ponthatár 280 és minden érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkező felvehető.

Ugyanakkor mégis vannak kivételek. A felvételi tájékoztató szerint ugyanis „a jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkező hallgatók számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon, szakképzésben az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását”.

Ez azt jelenti, hogy ha az adott egyetem vagy főiskola úgy dönt, hogy valamelyik képzésére akkor sem vesz fel 280-as pontszámot szerző diákokat, ha nincs elég jelentkező, magasabban húzhatja meg a ponthatárt.

2015-ös felvételi

Kik jelentkezhetnek a pótfelvételire?

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Felvételi: mit tehettek, ha bekerültök, de meggondoljátok magatokat?

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2015-ös felvételin

Minden a ponthatárhúzásról

Ezek a diákok bukják a felvételit

A legfontosabb tudnivalók a hiánypótlásról

Ilyen hallgatói nyilatkozatot kell aláírniuk az állami ösztöndíjasoknak

Az állami ösztöndíj feltételei

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!