szerző:
Eduline

Az érettségi előtti stressz nem feltétlen magától a vizsga közeledtétől alakulhat ki. A hétköznapokon is begyűrűzhet az életetekbe a félelem, de sokat csak ti tesztek azzá magatok számára. Íme néhány tanács, hogy mikor hogyan reagálj a különböző élethelyzetekre.

 

A szüleid le sem szállnak rólad

Még csak január van, épphogy letudtad a félévi zárást, de már kérdezik, hogyan állsz a érettségivel? Jobb lesz, ha hozzászoksz, a heti egy ilyen körből úgyis kettő-három lesz, majd rövidesen minden napotok erről fog szólni. Mély levegő! Csak jót akarnak nektek, ne haragudjatok meg árjuk! Egyezzetek meg, hogy mikor mennyit fogsz tanulni, így te sem leszel komoly teljesítménykényszerben, valamint ők is több békét hagynak nektek.

Éjszaka van, a kedvenc sorozatotok nélkül

A tanulás sok lemondással jár, legalábbis így érezhetitek, mikor kiesnek vagy megritkulnak azok a délutáni és esti rutinok, amit kikapcsolódással töltöttetek az eltelt évek során. Nincs délutáni foci, nem lógtok együtt annyit a haverokkal, kevesebb a mozi vagy a sorozatnézés.

Az előbbiekre leginkább a hajrázva tanulók kényszerülnek, de gondos időbeosztással minimalizálhatod a stresszt. Ha kevesebbet kell este is a tételek felett görnyedni, elkerülheted a depresszív hatását a sötétségnek és a kialvatlanságnak, ami nagyon jól jöhet majd a vizsgák során.

Tételeket adtok vesztek

Az osztály jobb tanulói sokszor kaphatók arra, hogy megírják az összes érettségi tételt, hogy aztán azt közkinccsé tegyék. Ez persze hatalmas segítség, de ne hagyatkozz csak másokra. Tapasztalatból beszélünk, hogy akár a puskaírásnál is megtanulhatod a dolgokat, így végül elő sem kell venned, ugyanez áll az érettségi tételeknél is. Ha magad dolgozol ki egy tételt, sokkal jobban rögzül, mintha többször elolvasnád másét.

Egy tétel kidolgozása rövidebb időbe is telhet, mintha többször, órákon át szeretnél a fejedbe verni valamit.

Próbaérettségik sorozatával nyomaszt a tanár

Bár nagyon lehet utálni, ha már második vagy harmadik próbaérettségit írjátok egy tárgyból tavasszal, több értelme van, mint gondolnátok. Nem kell stresszelned, ha nem sikerülnek túl jól a tesztek, a tanárok is tudják, hogy a tudás leginkább az érettségit megelőző hetekben áll össze a legtöbb diáknál. Sokkal fontosabb, hogy ismerjétek, hogy milyen típusú feladatok lehetnek, mennyi időt érdemes szánni valamire. Ne utáld meg tehát pont az utolsó félévben a tanárod, neked akar segíteni.

Ha magad is megnézed az elmúlt évek feladatait, akkor csak fokozni tudod az eredményességet. Az egyetemen már könnyű szívvel gondoltok majd vissza az érettségire, de még be kell jutni.

Csak ésszel tanulj a vizsga előtti utolsó pillanatban: hasznos tanácsok

Aki ősszel érettségizik, már biztosan nagyon izgul a holnapi nap miatt, ezért adunk pár tanácsot a vizsgák előtti utolsó napra. Ha a stressz ront a teljesítményeden, nincs értelme tanulni az utolsó napon. Sokkal hasznosabb, ha pihensz, relaxációs gyakorlatokat végzel, esetleg mozogsz. Érdemes az agyat kikapcsolni tanulás közben is.