szerző:
Eduline

Osztatlan tanárszakra jelentkeztek? Akkor részt kell vennetek egy pályaalkalmassági vizsgán. Fontos kérdésekre válaszolunk.

©

A szóbeli alkalmassági vizsga célja, hogy a vizsgáztatók megismerjék a jelentkező pályaképét, személyes motivációit, és habitusáról, kommunikációs készségéről és pedagógiai elképzeléseiről is tájékozódnak.

Minden jelentkezőnek kötelező elmennie a pályaalkalmassági vizsgára?

Azoknak a tanárképzésre jelentkező hallgatóknak, akik már pályán levő pedadógusok, nem kell, őket a foglalkoztatásuk igazolása mentesíti a pályalkalmassági vizsgálat alól, rajtuk kívül minden jelentkezőnek kötelező.

Ha több osztatlan tanári szakot jelölök meg, minden egyetemre el kell mennem alkalmassági vizsgát tenni?

Csak az első helyen megjelölt szak intézményében kell részt venni az alkalmassági vizsgán. Ennek eredménye valamennyi további osztatlan tanári jelentkezésre érvényes.

Önéletrajzot vagy motivációs levelet kell vinnem?

Motivációs levelet igen.

Fontos határidő jön: csütörtök késő estig kérhetnek segítséget a felvételizők

Február 15-ig jelentkezhettek a 2018-as egyetemi-főiskolai felvételire, a felvételi ügyfélszolgálat hosszabbított nyitvatartással készül a határidőre. Február 15-ére meghosszabbodott nyitvatartással készülünk: este 21 óráig fogadjuk a telefonos vagy személyes kérdéseket, az e-mailekre pedig éjfélig válaszolunk - írják a Felvin. A felvételi eljárással kapcsolatos általános kérdésekben a 1818-as telefonszámon (5-ös gomb - felsőoktatási felvételivel kapcsolatos kérdések) a kormányzati ügyfélvonal 0-24 órában ad tájékoztatást.

Kell rá tanulni, készülni valamilyen szakirodalomból?

Külön közzétett szakirodalomból nem kell készülni, azonban az alkalmassági vizsga második része egy 15-20 perces beszámoló, ahol háromfős bizottság értékeli – egymástól függetlenül - a jelentkező felkészültségét. Vagy egy konkrét nevelési helyzetet kell értelmezni egy pedagógiai témájú szöveg alapján, vagy pedig egy egy szabadon választott, pedagógiai jellegű olvasmányról kell beszélgetni a vizsgáztatókkal a nevelési szempontok kiemelésével.

Hol lesz az alkalmassági vizsga?

Az elsőnek megjelölt osztatlan tanárképzési jelentkezési hely intézményében lesz az alkalmassági vizsga.

Hogyan értékelnek? Mi történik, ha nem sikerül az alkalmassági vizsga?

A pályaalkalmassági vizsgálat eredménye „alkalmas" vagy „nem alkalmas" lehet. Aki nem felel meg az alkalmassági vizsgán, azt nem veszik fel osztatlan tanárképzésre.

További infókat itt kaphattok. A 2018-as felvételiről pedig itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás