szerző:
Eduline

Majdnem nyolcezren készülnek a középiskolai záróvizsgákra: elkezdődött az őszi szóbeli érettségi.

©

Az emelt szintű szóbeli vizsgákkal folytatódik az őszi érettségi, ezeket november 6-től 10-ig tartják, míg a középszintű szóbeliket november 17. és 22. között szervezik meg a középiskolák.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint az érettségizők ebben az időszakban 34 tantárgyból vizsgázhatnak, mindegyikből van szóbeli is. A nyolcezer érettségiző több mint tízezer vizsgát tesz le az idén, ebből 2700-at emelt szinten.

Az őszi vizsgaidőszakban hatféle érettségitípus közül választhattak a vizsgázók. Legnagyobb arányban javító és "rendes" vizsgákat tesznek - ez a vizsgák 35, illetve 28 százaléka. 18 százalékuk tesz szintemelő vizsgát, 14 százalékuk ismétlő érettségit.

A szóbelin háromtagú vizsgabizottság értékeli az érettségizők feleletét, először egyéni értékelő lapon külön-külön, majd ezeket egyeztetve hoznak döntést. A szóbelit leginkább azzal lehet elrontani, ha a vizsgázó nem kezdi el önállóan bemutatni a tételt, ha nem használja a szakkifejezéseket, vagy a feladatban feltett kérdés helyett másról beszél. A szóbeli vizsga témaköreiről itt olvashattok, a legnagyobb buktatókat pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!