szerző:
Eduline

Ma reggel nyolctól tartják az emelt- és középszintű bioszérettségit. Az eduline percről percre követi a nap eseményeit: írunk a középszintű feladatlapról, szakértőket szólaltatunk meg, illetve a vizsga után jövünk a nem hivatalos megoldásokkal. A biológia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának!

13:34
Megérkeztek a nem hivatalos megoldások:

Itt van a biológiérettségi nem hivatalos megoldása! 1. rész

Kedd reggel 120 percet kaptatok a középszintű biológiaérettségi feladatsorának megoldására - már ellenőrizhetitek is a válaszaitokat, itt találjátok a a nem hivatalos megoldást. A biológia érettségi nap támogatását és a feladatok megoldását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának! A megoldások második részét itt találjátok.

11:17
Az emelt szint nem volt vészes

Ezt egy vizsgázó árulta el nekünk. Bár szerinte a feladatok megfogalmazása megtévesztő volt. Ebben ezek szerint a közép- és az emelt szint megegyezik.

11:00
Már beszéltünk pár szakértővel

A középszintű feladatlap szerintük nem volt vészes, de a feladatok és az ábrák gyakran megtévesztők lehettek.

9:44
Lassan végeznek a középszinten érettségizők

Ha szívesebn megosztanád az észrevételeidet a mai vizsgáról, írj az [email protected] címre!

9:34
Nem ez az egyetlen keddi vizsga

Délután társadalomismeretből emelt szinten 22 helyszínen 362 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát.

9:15
Hányan érettségiznek bioszból?

Középszinten 826 helyszínen összesen 6.582 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 6.557 vizsgázó, míg 4 különböző idegen nyelven (angol, német, román és szerb) 25 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Emelt szinten 94 helyszínen 5.158 tanuló vizsgázik, közülük 4 helyszínen 19 vizsgázó angol és szerb nyelven.

8:40
Megvannak az első infók a bioszérettségiről

Ezeket a feladatokat írják épp a bioszból érettségizők

Élősködők, lepkék és véradás a középszintű biológiaérettségi feladatlapján. A középszintű biológiaérettségi 120 perces, a vizsgázóknak ennyi idő alatt 6-12 összetett feladatot kell megoldaniuk - az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint körülbelül 80 részfeladatra lehet számítani. Egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is.

8:01
Elkezdődött a vizsga

Emelet szinten 240 percig, középszinten 120 percig írhatják a vizsgázók.

7:30
Milyen a pontozás?

"A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapont szerezhető. A vizsgadolgozatot a szaktanár a központi javítási-értékelési útmutató alapján pontszámmal minősíti. A vizsgázó által elért dolgozatpontokat 1,25-tel szorozva kapjuk meg a vizsgapontok számát, pl. a dolgozatban szerzett 80 pont esetén 80 * 1,25 = 100 pont. Ha az így kiszámított vizsgapont nem egész szám, akkor a kerekítés szabályai alapján kell kerekíteni" - közölte az Oktatási Hivatal.

7:06
Ez már...

... a nyolcadik vizsganap az idei érettségi szezonban. Azért még bírjátok?

6:43
Reméljük, emiatt egy érettségizőnek sem kell idegeskednie

A H6-os HÉV Szigetszentmiklós-Gyártelep és Tököl között egy vágányon közlekedik baleset miatt - közölte 6 órakor a BKK Facebook-oldalán.

6:40
Milyen feladatok lesznek?

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a feleletválasztós feladatok ilyenek lehetnek: egyszerű választás; összetett választás (a helyes betűk felsorolásával); többféle asszociáció; struktúra-funkció, illetve ábraelemzés; illesztés (párosítás, besorolás - két halmaz közti kapcsolat).

Feleletalkotó feladatok lehetnek: rövid válasz (nem meghatározás, hacsak a követelményrendszerben nem szerepel ez egyértelműen); ábrakészítés vagy -kiegészítés, egyszerű számítás.

6:20
A középszintű bioszérettségi is változik

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán korábban közzétett tájékoztató szerint a középszintű írásbeli feladatainak száma 2017-től az eddigi 8-10-ről 6-12-re módosul - ha szerencsétek van, a vizsgátok évében kevesebb, ha nincs szerencsétek, több feladatot kell megoldani. Más változás is van: közép- és emelt szinten is kikerül az írásbeli feladatok közül az igaz/hamis típus.

6:00
A számológép mellett az esernyő is fontos kellék lehet ma

Ugyanis országszerte többfelé eshet. Ha ma vizsgázól, biztos álmos vagy és izgulsz is, de figyelj arra, hogy az esernyőt bepakold!

5:34
A középszintű bioszérettségi 120 perces

Ezzel szemben az emelt szinten vizsgázók 240 felejthetetlen percet töltenek el a feladatlappal. Számológépet használhatnak a vizsgázók, otthon ne felejtsd!

Így szúrhatjátok el a kémiaérettségit: 9 tipp, hogy jól sikerüljün

Pénteken tartják a kémiaérettségit, ideje felkészülni lélekben is rá. A Biokem Online szedte össze, melyik az a kilenc hiba, amivel pontot lehet veszíteni a május 19-i kémiaérettségin. A tipikus hibák a portál szerint a következők: 1. Nem használod a függvénytáblát 2. Nem használod a perióduso rendszert 3.

5:15
Bioszból érettségizel?

Akkor legyél az eduline tudósítója. Írj beszámolót az [email protected] címre! Ha emeltezel, a feladatokról is éretesíts minket, így megoszthatjuk azt a többiekkel!

Emelt szintű biológia érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű biológia érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés