szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új szakkör elindításáról írhatnak hivatalos levelet, vagy a társasjátékok mellett vagy ellen fogalmazhatnak meg érveket a magyarból középszinten írásbelizők.

A szövegértési feladatsorban az 1848-as szónokok retorikája volt a kétoldalas szöveg témája. Az általunk megkérdezett szaktanár szerint ebben van három olyan kérdés, amelynek megválaszolásához nem elég a szöveg értelmezése, némi nyelvtani tudás is kell hozzá.

Az érvelési feladatban a diákoknak többek között arról kell értekezniük, menő-e a társasjáték - nincs rossz vélemény, az egyetlen lényeges szempont, hogy a 120-200 szavas érvelő szöveget megfelelően építsék fel.

Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kell tisztában lenniük. A „gyakorlati szöveg alkotása” feladat témája kissé poros: egy természetjáró szakkör elindításáról kell levelet írni.

A középszintű magyarérettségi első feladatsorának második része két szövegalkotási feladatból áll: a diákoknak vagy egy megadott témáról kell érvelő szöveget alkotniuk, vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell gyakorlati szöveget írniuk.

A szövegnek nem kell hosszúnak lennie, a vizsgaleírás 120-200 szavas terjedelmet ír elő – a feladat megoldásáért maximum 10 pontot kaphatnak a vizsgázók, ami nem tűnik soknak, de mivel a szóbeli érettségi idén is elmarad a koronavírus-járvány miatt, a szokásosnál is fontosabb, hogy ennél a résznél ne veszítsenek pontokat a diákok.

Az előző években sokféle témáról kellett értekezniük a vizsgázóknak, 2020 októberében az érvelésnek például arról kellett szólnia, élhetőbbé, kényelmesebbé teszi-e a mindennapokat az udvariasság, volt már téma a fiatalok versenyszerű sportolása és a feliratos/szinkronizált filmek kérdése is.

A „gyakorlati szövegalkotás” feladatot választóknak az elmúlt években hol a közösségi média használatával összefüggő dilemmákról kellett vitaindítót írniuk, hol egy régészeti leletről kellett megfogalmazniuk hivatalos levelet, de volt olyan év is, amikor a diákoknak egy fiktív önkormányzati képviselőnek kellett levelet írniuk a helyi problémákról.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a 2021-es magyarérettségiről:

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.