szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló szöveg nehézsége megfelelő, de van három olyan kérdés, amelynek megválaszolásához nem elég a szöveg értelmezése, némi nyelvtani tudás is kell hozzá. Itt az első szaktanári vélemény a középszintű magyarérettségi szövegértési részéről.

„A szöveg jó, ismeretterjesztő jellegű, a nehézsége teljesen megfelel, a témája pedig érdekes” – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár a középszintű magyarérettségi első, szövegértési feladatsoráról.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról.

Bár a szaktanár a szöveg témáját és nehézségét megfelelőnek tartja, az ahhoz kapcsolódó feladatok között talált szokatlanokat. „Van három olyan feladat, amelynek megoldásához a szövegértésen kívül némi nyelvtani tudásra is szükség van. A diákok egy része valószínűleg megijed majd ettől, mert ritkán fordulnak elő ilyen típusú kérdések” – magyarázta a magyartanár.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a 2021-es magyarérettségiről:

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.