szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ilyen feladatot érdemes adni az érettségizőknek, nem olyan témákat, amelyekhez semmi közük nincs - mondta a középszintű magyarérettségi érvelési feladatáról az Eduline által megkérdezett szaktanár. Arra számít, hogy az érvelő feladat népszerűbb lesz, de a hivatalos levéllel sem gyűlik majd meg a diákok baja.

„Egészen biztos voltam benne, hogy az érettségizőknek hivatalos levelet kell majd írniuk, mert az elmúlt években mindig olyan műfajt kaptak a diákok, amelynek kötött a szerkezete. Ilyen például a motivációs levél, a felszólalás, a hozzászólás” – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár a középszintű magyarérettségi első részének rövid szövegalkotási feladatairól.

A magyartanár elégedett a témával és a műfajjal is, „aki szeret ilyen jellegű szövegeket, az nyugodtan választhatja ezt, mert könnyű a téma”. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy új szakkör elindításáról írhatnak hivatalos levelet, vagy a társasjátékok mellett vagy ellen fogalmazhatnak meg érveket a középszinten írásbelizők.

Az érvelési feladatot kifejezetten könnyű tartja. „Aktuális és jó téma, ilyet érdemes feladni az érettségin, nem olyan témákat, amelyekhez semmi közük nincs” – magyarázta, hozzátéve: a feladat leírása véleményt kér, „ilyenkor nincs rossz vélemény, csak a szöveg logikájára kell figyelni, nem szabad elkalandozni”.

A középszintű magyarérettségi első feladatsorának második része két szövegalkotási feladatból áll: a diákoknak vagy egy megadott témáról kell érvelő szöveget alkotniuk, vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell gyakorlati szöveget írniuk. A szaktanár szerint idén valószínűleg az érvelés népszerűbb lesz, többen választják majd azt.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a 2021-es magyarérettségiről:

 

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.