szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen részekből áll a vizsga? Mennyi időtök van a feladatok megoldására? Hogyan történik a pontszámítás? Milyen segédeszközöket használhattok? Minden információt összegyűjtöttünk.

A középszintű matekérettségi két részből áll, melynek megoldására összesen 180 percetek lesz. Az első vizsgarész 45 perces, a második rész megoldására pedig 135 perc áll majd a rendelkezésetekre. Az írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettek.

Milyen feladattípusokra számíthattok?

Az I., 45 perces feladatlap 10-12 rövid feladatot tartalmaz, amelyek az alapfogalmak, definíciók és egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A II. vizsgarész megoldására 135 percetek lesz, amit szabadon oszthattok be magatoknak. Ez ugyanis további két részből áll. Az "A" részben három, egyenként 9-14 pontos feladatot kell megoldanotok. Ezek több részkérdésből állnak. A II. "B" rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választanotok és megoldanotok – az értékelés során is csak az általatok választott két feladatot veszik figyelembe. Ezek összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak.

Milyen segédeszközöket használhattok?

A feladatok megoldásához függvénytáblázat (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhattok. Ezekről magatoknak kell gondoskodnotok és a vizsga alatt nem cserélgethetitek az eszközöket egymás között.

Mikor kell szóbeliznetek?

Ha nem értétek el az írásbelin a 25 százalékot, de 12 százalékot sikerült teljesítenetek, akkor elmehettek szóbelizni, ahol felhúzhatjátok a jegyeteket. Arról, hogyan néz ki a középszintű matek szóbeli, itt írtunk korábban.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!