szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A matekérettségi szóbeli vizsgarészére teljesen más szabályok vonatkoznak közép- és emelt szinten. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Kiknek kötelező szóbelizniük matekból?

A többi fő tantárggyal ellentétben, matekból csak emelt szinten kötelező a szóbeli. Itt egy tételt kell majd húznotok és a megadott szempontok szerint kifejteneket. Erre 20 percetek lesz, 35 pontért. Azt, hogy melyik 25 témakör fog szerepelni az idei szóbelin, itt nézhetitek meg:

Mi a helyzet középszinten?

Alapjáraton matekból középszinten nincs szóbeli. Abban az esetben viszont, ha nem éritek el az írásbelin a ketteshez szükséges huszonöt százalékot, de a tizenkettőt igen, a vizsgatárgy részletes követelményeiben meghatározott módon szóbeli vizsgát tehettetek.

Ekkor az emelt szinthez hasonlóan, szintén kaptok egy tételsort, amit az az iskola állít össze, ahol érettségiztek. A szóbelin két típusú feladattal kell megbirkóznotok. Az egyik feladat három különböző elméleti kérdés megválaszolása (15 pontért), a második pedig három különböző feladat megoldása (30 pontért). Összesen 50 pontot szerezhettek, ugyanis - az előző összesen 45 ponton túl - kaphattok még további 5 pontot a feleletetekre (önálló munkára, logikus előadásra, kommunikációs készségre).

Ha szóbeliznetek is kell, akkor a végső értékelés az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes pontszáma alapján történik.

A többi tantárgy emelt szintű szóbelijének témaköreit itt nézhetitek meg. A 2021-es érettségivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!