szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha még nem szereztek nyelvvizsgát, de a következő hónapokban készültök rá, fontos lehet tudnotok, hogy az ügyintézési időszakban vajon fel kell-e töltenetek a dokumentum másolatát az E-felvételibe vagy sem.

Arról már többször is írtunk, hogy felvételin 28+28 az néha 40. Azaz a nyelvudásért akkor is csak maximum 40 pont jár, ha két középfokú nyelvvizsgátok van, ami darabonként 28 pontot érne, és akkor is ha két felsőfokú vizsgátok van, darabonként 40 pontért. Az is fontos, hogy egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont.

De mi a teendő a bizonyítvány megszerzése után?

Ha szeretnétek pluszpontot kapni a felvételin a nyelvtudásotokért, akkor a nyelvvizsgátok adatait mindenképpen kötelező megadnotok az E-felvételiben, viszont a 2003. január 1. után szerzett nyelvvizsgák dokumentumait nem kell benyújtani - tehát nem kell róla másolatot készítenetek és azt is feltöltenetek a rednszerbe. Ezeket ugyanis az Oktatási Hivatal a közhiteles nyelvvizsga adatbázisból (NYAK) ellenőrzi.

Fontos, hogy a Hivatal csak abban az esetben tud nyelvtudás jogcímén többletpontot adni, ha a felvételi ponthatárok megállapítását megelőző napig a közhiteles nyilvántartásból a nyelvvizsga-bizonyítvány adatai visszaigazolásra kerülnek.  A 2021. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a 2021. április 30-ig befejezett nyelvvizsga eljárások esetén biztosított, hogy a közhiteles nyilvántartásból hitelesítésre kerüljenek az adatok - írja a Felvi.

Mi a teendő, ha elvesztettétek a bizonyítványotokat?

Elveszett nyelvvizsga-bizonyítványok esetén kérésre a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály hatósági igazolványt állít ki. Erről itt olvashattok részletesebben.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!