szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár még mindig nagyon kevés információnk van az őszi érettségikről, azt már lehet tudni, hogy mennyibe kerülnek majd a vizsgák - már akinek fizetnie kell érte. Mutatjuk az idei árakat.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Oktatási Hivatal (OH) oldalán közzétett vizsgaszabályzat szerint szeptember 5-e lenne az őszi érettségi vizsgákra jelentkezés határideje, mivel ez a nap idén szombatra esik, 2020. szeptember 7-éig jelentkezhettek a vizsgákra.

Az érettségikre idén is jelentkezési lappal tudtok jelentkezni - ami még nem jelent meg az OH oldalán. Ezt a középiskolátokban vagy a kormányhivatalban kell leadnotok, de mivel a vizsgát szervező középiskolák listája is később lesz csak elérhető, így ezzel is várnotok kell még. Amint újabb infók derülnek ki, beszámolunk róla.

Kiknek ingyenes az érettségi?

Térítésmentes az érettségi

  • a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig,
  • és az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája,
  • továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanulók részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga.

Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kellene fizetnetek, viszont a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályozás értelmében „azon vizsgázók, akik a 2019/2020. tanév május-júniusi vizsgaidőszakára térítésmentesen jelentkeztek érettségi vizsgára, de azon a veszélyhelyzet miatt nem jelentek meg, az érettségi vizsgát a 2020/2021. tanév október- novemberi vagy május-júniusi vizsgaidőszakában térítésmentesen tehetik le”.

Szintén átmeneti szabályozás, hogy azok a vizsgázók, akik tavasszal sikeresen érettségiztek, de szeretnének javítani valamelyik tárgyból, egy alkalommal térítésmentesen tehetnek ismétlő érettségi vizsgát. Ezzel a lehetőséggel az érettségi bizonyítvány megszerzése után, de legkésőbb a 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában élhettek.

Mennyit kell fizetni a vizsgákért?

Ha nem tartoztok a fentiekben leírt egyik kategóriába sem, akkor fizetnetek kell az érettségi vizsgáért. Középszintű érettségiknél ez az összeg az adott évre érvényes kötelező legkisebb minimálbér 15%-ának felel meg, ezer forintra kerekítve, ami 2020-ban 24 ezer forint.

Az emelt szintű érettségi vizsgákért valamivel többet, a minimálbér 25%-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie, ami 2020-ban 40 ezer forint. Fontos azonban, hogy a vizsgadíjak mindkét szinten vizsgatárgyanként értendők.

Friss infók az őszi érettségiről: jelentkezés és határidők

Mikor lehet jelentkezni az őszi vizsgákra és mik a főbb szabályok erre a vizsgaszezonra vonatkozóan? Itt vannak a legfrissebb infók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!