szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha ti is gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing, pszichológia vagy mérnökinformatikus szakra jelentkeztetek, akkor izgalmas felvételi időszakra számíthattok, ugyanis ezekre a képzésekre most is több ezren szeretnének bekerülni. Mutatjuk a statisztikákat és azt is, milyen ponthatárokra számíthattok a legnépszerűbb szakokon.

Arról már nagyon sokat írtunk, mik az idei toplistás alapszakok: 2020 szeptemberében induló egyetemi, főiskolai képzésekre 91 460-an jelentkeztek, a legtöbben alapképzést jelöltek meg első helyen. A toplista első két helyét évek óta változatlanul ugyanaz a két szak foglalja el - a gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing-, tavaly óta a harmadik helyre azonban felkúszott a pszichológia szak.

A népszerű szakokhoz azonban sokszor magas ponthatárok is járnak, illetve sokhoz közülük idén is előzetes ponthatárokat rendeltek. Pontosan 41 szakon húztak idén is előzetes ponthatárt - például a népszerű gazdasági képzéseken, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi, fogorvosi szakon, de a jogi karokra készülőknek is figyelniük kell az előzetes limitre. Ez azt jelenti, hogy ezeken a szakokon csak akkor szerezhettek állami ösztöndíjas helyet, ha eléritek ezt a ponthatárt. Arról, hogy az idei érettségi szervezése és a szóbelik hiánya befolyásolja-e a pontok alakulását, itt olvashattok bővebben.

De mik is a legnépszerűbb képzések és milyenek voltak a tavalyi ponthatárok? Itt nézhetitek meg a statisztikákat:

Hányan jelentkeztek érettségire és végül mennyien vizsgáztak idén? Ebből mennyi született emelt szinten és középszinten? A felvételire is hatással volt a koronavírus - mik voltak a legnépszerűbb alap- és mesterszakok a felvételin? Látványos diagramban összesítettük az elmúlt pár hónap legfontosabb oktatási számait, statisztikáit.

Négy buktató az idei felvételiben, amivel az egész jelentkezésetek elúszhat

Az érettségi hamarosan mindenkinek véget ér, az eredmények összesítése után pedig kezdődhet a nagy pontszámítási hajrá. A felvételi azonban nem csak a pontokon múlhat. Összegyűjtöttünk négy olyan buktatót, amin az egész felvételi múlhat

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!