szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pedagógia vagy pedagógiai ismeretek érettségi számít 2020-ban? Megérkezett a hivatalos állásfoglalás a kérdésben.

Ahogy egy hete írtunk róla, 2020. májusától megváltozott a szakmai érettségi tárgyak rendszere, így idén már sok esetben új néven szerepelnek a listában az érettségi tárgyak. Van azonban olyan alapszak, ahol ez a változás kisebb kavarodást okozott.

A fő kérdés az volt, hogy a pedagógia ismeretek érettségi tárgy, ami előző években elfogadható volt például pszichológia szakra, idén megváltozott és pedagógiai ismeretek néven fut tovább - de vajon így is elfogadható-e?

A pedagógia ismeretek érettségi felvételi előkövetelmények alapján pszichológia és műszaki szakoktató, valamint pedagógia alapszakra is elfogadható és választható érettségi vizsgatárgy. Az ilyen képzésre jelentkező felvételizők pedig ezért válaszhatták a többi felsorolt tárgy mellett ezt a vizsgát is. Illetve válaszhatták volna, azonban ez a vizsga 2020-tól nem pedagógia, hanem pedagógiai ismeretek néven fut. Egy i betű pedig (majdnem) felforgatta az egész rendszert.

Arról, hogy vajon elfogadható-e a felvételiben az új tárgy is, nem érkezett egyértelmű a válasz, ugyanis sok érintett a Felvihez fordulva azt az információt kapta, hogy "az érettségi pontok számításánál csak azok a tantárgyak vehetőek figyelembe, aminek karakterpontosan megegyezik a megnevezése az adott szaknál meghatározott választható érettségi vizsgatárgyakkal." Így, ha valaki nem a listában megnevezett tárgyból rendelkezik érettségi vizsgaeredménnyel, az nem vehető figyelembe. Más felvételiző pedig ennek ellenkezőjét tudta meg az ügyfélszolgálattól.

A kérdéssel mi is megkerestük az illetékeseket és az Innovációiós és Technológiai Minisztérium hivatalos állásfoglalásában azt írta:

Az idén letett pedagógiai ismeretek érettségi vizsgatárgy is elfogadható azokon a képzéseken – többek között a pszichológia alapszakon – ahol a pedagógia ismeretek is beszámítható.

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik, de nem mindenkinek marad el a vizsgája

Az emelt szintűek véget érnek és héten kezdődnek a középszintű szóbeli vizsgák, azonban idén nem mindenkinek kell még egy kört futnia az érettségivel. Nézzük meg újra, kik vehetnek részt ezeken.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!