szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén már mindenkinek legalább egy emelt szintű érettségi eredményt kell felmutatnia, ha alap- vagy osztatlan képzésre jelentkezett. De vajon ezért is jár a többletpont? Mutatjuk a szabályokat.

Nekem egy olyan kérdésem lenne: ha csak egy darab emelt szintű érettségim van, akkor azért is jár az 50 többletpont? Van ahol azt olvastam, hogy mivel egy kötelező, csak a második emeltért kapok többletpontot.

A válasz: igen, kötelező emlet szintű érettségiért is járhat a többletpont. Jogszabály alapján ugyanis kötelező többletpontot adni az emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, ha teljesítitek feltételeket - írja a felvételi tájékoztató.

De mik ezek a felvételek?

Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Az adott alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható, összesen pedig 100 pont.

A tájékoztató kiemeli, csak abban az esetben jár az emelt szintű érettségi vizsgáért többletpont, amennyiben – részben – annak az eredményéből számolják az érettségi pontokat.

Nem mindenhol az érettségi a döntő - milyen szakokon tartanak gyakorlati vizsgákat?

Idén sem minden képzésre az érettségik és a középiskolai eredmények alapján számolják a felvételi pontokat. Mutatjuk a részleteket, melyik alap- és osztatlan szakon vannak felvételi vizsgák.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!